Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Klášterní zahrada zjemňuje město i lidi. Ve fotografiích také

 PRACHATICE - 5. září 2019 - 19:39 - Galerie sv. Jana Nep. Neumanna v Prachaticích u boromejek hostí od pondělka 2. září kromě stálé výstavy o životě  a díle světce novou výstavu fotografií. Jmenuje se Klášterní zahrada, autorem tří desítek snímků je fotograf Zdeněk Přibyl a výstavu mu k jeho životnímu výročí uspořádaly sestry boromejky. Výstava, kterou najdete na prachatické adrese Neumannova 142, potrvá do 30. září.

 Text: (red), fotografovali sestra M. Margareta a Zdeněk Přibyl

  "O to je nám tato chvíle dnes vzácnější, že výstavu fotografií zahajujeme k 70. narozeninám autora Zdeňka Přibyla, které oslavil 1. září. Za všechny vám přeji hodně zdraví, štěstí a božího požehnání. Kéž smíte ještě dlouhá léta využívat své dary pro radost nás všech," řekla na úvod vernisáže sestra představená boromejek v Prachaticích Alena Bártová. Předtím zazněly stále aktuální myšlenky, které přednesla paní Jana Holá.

   Poté sestra Alena připomněla, že v domě, kde se výstava nachází, se v roce 1811 narodil v česko-německé rodině sv. Jan Nep. Neumann. Jeho sestra Johanka, řeholním jménem Karolína, tu založila první komunitu sester. V roce 1952 tu byla zatčena státní tajnou policií představená zdejších sester S. M. Vojtěcha Hasmandová a později odsouzena za velezradu. Sestry musely dům opustit v roce 1975, v roce 1992 byl dům navrácen kongregaci sester a byla tu posvěcena kaple sv. Jana Nep. Neumanna. Nově založené občanské sdružení, které nese světcovo jméno, se zasloužilo o vznik hospice. Toto občanské sdružení má pronajatou od kongregace budovu i přilehlou zahradu.

   "Postupně se zahrada proměnila v nádherný park plný krásných ptáků a dokonce nechybí ani jezírko s rybami. Dne 1. června 2007 byl otevřen park, ve kterém byla 16. června 2007 posvěcena socha sv. Jana Nep. Neumanna, kterou do rodného domu věnovala paní Di Coco z Filadelfie.
Velké poděkování patří také panu doktorovi Krpounovi, který se celá léta nezištně stará o rozsáhlé záhony především s růžemi," dodala sestra Alena.

   "Pan Přibyl se snaží na fotografiích uchovat v paměti nás všech, jak se postupně klášterní zahrada proměňovala v krásný a hojně navštěvovaný park sv. Jana Nep. Neumanna," uvedla sestra Alena. Autor snímků poté řekl, že postupně ho proměna zahrady tak zaujala, že ji začal fotografovat průběžně. Na výstavě najdeme snímky od zemních prací, přes sázení stromů, keřů, a květin, ke kterému ředitel hospicu Robert Huneš pozval školní děti z Prachatic, slavnostní otevření zahrady, až po obrázky čilého života, kterým zahrada dnes kypí.

   "Fotografie klášterní zahrady mám všechny rád, ale zvlášť milý je mi snímek první růže, která tu rozkvetla. Tato fotografie patří k půl tuctu mých snímků, které doprovázejí kolekci obrazů evropských umělců z workshopu Salve Prachatice, putující po evropských zemích. A byla i mezi dalšími snímky a obrazy, které letos v dubnu požehnal v římském kostele sv. Alfonse P. Luis Alberto Roballo," dodal fotograf Zdeněk Přibyl pro PRACHATICKOnews.cz.

   Ředitel hospicu Robert Huneš ve své promluvě zdůraznil, že klášterní zahrada zjemňuje město i lidi v Prachaticích. Autorovi přála k narozeninám i vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková, která vyslovila potěšení ze vzájemné spolupráce.   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist