Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pohodový Mezinárodní výtvarný workshop SALVE Prachatice

 PRACHATICE - 6. srpna 2019 - 19:18 - Čtrnáctý Mezinárodní výtvarný workshop SALVE Prachatice je v plném proudu. Dvě desítky umělců z řady evropských zemí se sjely do Prachatic v neděli 4. srpna. Svou tvorbu vystaví tradičně v přízemí prachatické Galerie O. H. Hajeka na Velkém náměstí v neděli 11. srpna. Vernisáž bude v 18:00 hodin.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   "Společné téma letošního ročníku SALVE je Umění nezná hranic. Spolupořadatelem je s Městem Prachatice Asociace jihočeských výtvarníků v Českých Budějovicích a Svaz výtvarných umělců Dolního Bavorska," řekla Jiřina Dolejšková, vedoucí spolupořádajícího odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice a garant SALVE. Letošní novinkou je také skutečnost, že se umělci připravují už na příští, 15. ročník SALVE, který bude věnován prachatickému rodákovi sv. Janu N. Neumannovi.

   Po nedělním přivítání v horním internátu Střední pedagogické školy, kde mají umělci svůj hlavní stan, si hned rozebrali připravená plátna a barvy a mnozí se pustili do práce.

   V pondělí 5. srpna si po obědě prošli v doprovodu Jiřiny Dolejškové centrum Prachatic a věnovali pozornost zejména místům spjatým se sv. Janem Nepomukem Neumannem. Prohlédli si například klášterní zahradu, sochu světce i kostel sv. Jakuba Většího.

   Odpoledne je přijal v obřadní síni starosta Prachatic Martin Malý. Přivítal známé i nové tváře, představil město a jeho obyvatele a připil si se všemi umělci na SALVE Prachatice 2019 prachatickým vínem Via aurea. Mezi dárky si hosté odnášeli také obrazovou publikaci Z Prachatic za poznáním, nabízející tipy na výlety do širokého okolí města a kraje.

   V úterý 6. srpna se v jídelně internátu opět pilně tvořilo, a my jsme byli u toho. Nejen tvorbou však žije umělec na SALVE Prachatice, což se potvrdilo například při malé oslavě čtyřicátých narozenin jednoho z výtvarníků...

   Ve středu mají účastníci SALVE na programu výlet na Šumavu. Navštíví Jelení Vrchy a okolí a budou se věnovat národní technické památce - Schwarzenberskému plavebnímu kanálu. Poté je přivítá BIOFARMA Slunečná, kde právě probíhá Otevřená výtvarná dílna dvou umělců. Sochy a nábytek ze dřeva a kamene tu tvoří David Farrell a Jan Řehula až do neděle 11. srpna. Ve čtvrtek v podvečer mají výtvarníci v plánu grilování v zookoutku u Fefrovského rybníčku, kde se setkají se zastupiteli města. A pak už se bude hlásit ke slovu nedělní výstava...  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist