Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Výstava 100 let očima fotografů je otevřena v Zimní zahradě

 PRACHATICE - 1. srpna 2019 - 10:33 - Komorní galerie Zimní zahrada v prvním patře prachatické Nové radnice hostí ode dneška 1. srpna novou výstavu unikátních fotografií. Jmenuje se 100 let očima fotografů ze Sbírky Svazu českých fotografů 1918 - 2018. Prohlédnout si ji můžete do 23. srpna, od pondělí do pátku, v pracovních hodinách Městského úřadu Prachatice.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Výstavu připravilo Národní informační a poradenské středisko NIPOS a Svaz českých fotografů (SČF), ve spolupráci s Městským úřadem Prachatice. Společně ji ve středu 31. července v podvečer otevřeli vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková, předsedkyně SČF a kurátorka výstavy Věra Matějů, zástupce NIPOSu ARTAMA a místopředseda SČF Milan Sedláček a člen výboru SČF Karel Jiří Čapek.

   Jak už název výstavy napovídá, hlavním podnětem pro její vytvoření bylo loňské významné výročí československé státnosti. "Století, které uplynulo od založení Československa v roce 1918, nabízí nepřeberné množství dokumentů i vzpomínek a stejně nekonečnou řadu fotografií. Snímky vybrané ze sbírkového fondu spojují autenticitu zobrazené skutečnosti s individuálním přístupem autora, jeho hodnocením, prožitkem, emocí, neboť i on byl aktérem historické události, jejíž obraz zprostředkovává," píše v úvodním slovu k výstavě její kurátorka Věra Matějů.

   Deset velkoplošných panelů přibližuje jednotlivé úseky století historie - vznik samostatné republiky, mnichovské události, konec druhé světové války, únorový převrat, Pražské jaro a invazi vojsk Varšavské smlouvy, protestní smrt studenta Jana Palacha, vznik Charty 77 a pohřeb filosofa Jana Patočky, sametovou revoluci a nový život v demokracii. "Zobrazují nejen dramatické chvíle a osoby s uvedeným obdobím spjaté, ale především se snaží zachytit atmosféru doby, proměny prostředí a životního stylu, poetiku každodennosti," dodává Věra Matějů.

   Autoři výstavy vybírali snímky ze sbírkového fondu SČF, který čítá na 12000 fotografií českých a slovenských autorů. Designu se zhostila Dana Bleyová, panely vytiskl Art D - Grafický ateliér Černý. Do Prachatic připutovala výstava, kterou zhruba před rokem domluvili Jiřina Dolejšková a Karel Jiří Čapek, z Brna. A protože je putovní, čeká ji pak další pouť, mimo jiné do Jindřichova Hradce. Zatím je ale pro vás...   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist