Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Mistrovství Evropy XTERRA v Prachaticích už klepe na dveře

 PRACHATICE - 31. července 2019 - 7:20 - Malebné renesanční městečko Prachatice bude o následujícím víkendu hostit jednu z největších triatlonových akcí letošního roku. XTERRA CZECH oslaví již 17. ročník, ale teprve podruhé v historii bude hostit Mistrovství Evropy.

 Připravila: (red)

   Od premiéry kontinentálního mistrovství v roce 2004 v Hluboké nad Vltavou se hodně změnilo, ale nezměnil se hlavní pořadatel závodu Michal Piloušek. Takřka legendu triatlonu a duchovního otce terénního triatlonu u nás jsme vyzpovídali u vod Křišťanovického rybníka.

Michale, co nás v kostce čeká?

Největší akce, jakou jsme kdy uspořádali. Závod v triatlonu, lifestyle akce, hudební festival a den pro děti v jednom. Přijede do Prachatic největší konkurence v profi kategorii letošní sezóny, kterou doplní 500 závodníků ve věkových kategoriích. Vše bude snímat živě Česká televize, což bude úplná novinka pro nás i pro diváky. V neděli potom představíme nový formát XTERRA ShortTrack.

Kdy padnulo rozhodnutí uspořádat Mistrovství Evropy?

Ihned po loňském úspěšném návratu do světového poháru nás majitel XTERRA oslovil s touto nabídkou. V říjnu potom padlo finální rozhodnutí a letos kromě světového a evropského poháru máme v Prachaticích právě evropský šampionát. Navíc se můžete kvalifikovat na Mistrovství světa na havajském Maui, ve hře je 52 míst.

Je velký rozdíl mezi světovým pohárem a „Evropou“?

Když pominu čtyřnásobnou ekonomickou náročnost, tak je největší rozdíl počet závodníků. Loni jsme měli v hlavním závodě okolo 200 lidí, letos je to 500. To nás samozřejmě donutilo udělat několik zásadních změn v zajištění depa a tratí. Prachatice jsou malé město, a tak to byly trošku puzzle, ale myslím, že jsme to vymysleli dobře. Další změnou je zájem médií, kromě již zmíněné České televize přenášíme live stream do celého světa, přijedou další dva štáby natáčet dění okolo závodu, a to nepočítám české novináře.

Při pohledu do startovní listiny je zřejmé, že závod láká i triatlonové hvězdy, čím to je?

Nebudeme si nic namlouvat, hlavním důvodem jsou druhé nejvyšší prizemoney v XTERRA kalendáři, pak samozřejmě tituly mistrů Evropy a skromně dodávám, že snad i kvalita našeho závodu.

Kdo bude patřit mezi hlavní favority?

V mužské kategorii se sešla větší konkurence než na Mistrovství světa a je těžké tipovat. Máme tu tři nejlepší z letošního MS: Arthura Forissiera, legendární Rubena Ruzafu i našeho Lukáše Kočaře. Dorazí i mistr světa XTERRA z roku 2017 Bradley Weiss nebo 3x 3. na MS Ben Allen, nebude chybět kompletní evropská špička včetně našich Zadáka, Kubíčka, Duška nebo Petra. Z šedesátky přihlášených profíků může být klidně 30 být na stupních vítězů.
Mezi ženami budeme držet palce naší Heleně Karáskové, trasa u nás jí sedí a prohrála tu jen jednou. Konkurence ale samozřejmě bude obrovská, nechybí nikdo z TOP 10 evropského poháru, přijela Asijko-Pacifická šampionka z letoška Penny Slater, jsou tu první tři z mistrovství světa ITU, prostě top 30 žen, které jezdí XTERRA. Chybí snad jen legendární Flora Duffy, která dává přednost silničním závodům.

Co další závody víkendu, slyšeli jsme o novince XTERRA SHORTTRACK?

Je pravda, že program se rozšířil na tři dny. ShortTrack je jen třešnička na dortu, ale rád bych amatéry a děti pozval hlavně na páteční a sobotní program, který je určený široké veřejnosti. Celé město ožije XTERRA FESTIVALEM jehož součástí je velké Expo nebo atrakce pro děti jako biatlonová střelnice, virtuální cyklistický závod na trenažéru Rouvy nebo tradiční skákací hrad. Budou hrát nejlepší české kapely jako The Atavists nebo Emma Smetana, ty doplní DJ Fricky. Místní i přespolní nabídnou domácí pivo, kávu nebo čaje. Nebude chybět výborné jídlo.

A co ty závody?

Úplně bych zapomněl. V pátek odpoledne od 16:30 pořádáme dětský běh pro nejmenší do 7 let, od 8 do 15-ti let už děti pojedou duatlon v centru Prachatic. Startovné se neplatí, za to v cíli na každého čeká medaile a odměna. Potom od 18 hodin startuje vzpomínkový 5km běh na našeho kamaráda Herbiho, který zemřel v Afghánistánu loni, smutná vzpomínka, ale Herbi byl borec a je třeba si ho připomínat. Závod je taktéž v režimu dobrovolné startovné, vše, co se vybere, převedeme na účet Fondu Solidarity armády. V sobotu potom už následují triatlony, v 10 hodin startuje kratší verze Sprint Hobby na příjemných tratích 300m plavání, 12km horské kolo a 5km běh, tuhle trasu zvládne každý, stále je možné se hlásit online, tak neváhejte! No a posledním závodem pro nadšence je štafeta. Jeden plave, druhý jede na kole a třetí běží, to vše na klasických XTERRA tratích 1,5km ve vodě, 34km na kole a 10km běhu.

A konečně v neděli ShortTrack, je to tak?

Ano, neděle celá patří projektu, který vytvořil syn Michal s Nico Lebrunem (technický ředitel XTERRA). Na krátkých okruhových tratích v okolí Křišťanováku se představí top 20 mužů a žen ze sobotního hlavního závodu ME a také VIP celebrity. Okruhy jsou technické a namotané na pětníku, takže divák uvidí v akci ty nejlepší triatlonisty světa doslova každou minutu. Chceme časem tento formát dostat víc do televize a přiblížit tak náš sport mase. Závod má trvat maximálně 40 minut, tak aby se závodníci ani diváci nenudili.

Zmínil jsi televizi, letos poprvé bude XTERRA živě na ČT Sport, jak se to povedlo?

Dlouhé jednání od loňského září vyústilo v první živé vysílání opravdu velké televize z XTERRA na světě. Diváci se můžou těšit na studiové vstupy po celý den a kompletní live přenos z plavání a prvního depa, posléze vstupy z trati kola, no a především pak kontinuální živý přenos od druhého depa až po cíl. Komentátor Tomáš Budka si pozval zajímavé hosty, takže určitě nebude o zábavu nouze! Kromě toho na našem Facebooku pojede mezinárodní anglicky komentovaný stream, kde bude vidět i amatéry a víc momentů z kola. Tento stream bude přenášet i nedělní ShortTrack.

Pokud bys byl divákem na místě v sobotu, jak by ses pohyboval po trati?

Ráno bych zajel s dětmi na rybník, nechal bych je koupat se a užívat přírody v okolí. Pak bych kouknul na start a v pohodě se přesunul na parkoviště, které je cca 600 m od pláže. Autem bych poté popojel do Perlovické zatáčky pod Libínským sedlem, kde je každý rok neuvěřitelná atmosféra jako na Tour. Po projetí nejlepších na kole bych jel do Prachatic a prožil zbytek dne na náměstí, kde je to prostě nejlepší.

Na závěr prosím řekni, proč jet do Prachatic tento víkend?

XTERRA jsou zážitky, životní styl, uvolněný ale přesto drsný sport, nejlepší konkurence roku, spousta nevšedních atrakcí pro děti, dobré jídlo pití a hlavně lidé.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist