Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Ve Volarech obnovili po letech komentované prohlídky města

 VOLARY - 12. července 2019 - 12:10 - Kulturně informační centrum Volary vrací po letech do města komentované prohlídky. První proběhla ve středu 10. června a šlo se z muzea do muzea přes Staré město. Do konce roku budou ještě dvě.

 Text a foto: Ladislav Beran

   První procházku zahájil ji ředitel KIC Volary Jaroslav Pulkrábek a seznámil s tématem i vizí dalších. Příští bude 26. června a půjde se po Křížové cestě. Poslední vycházka bude někdy v srpnu, kde se bude promítat na náměstí v rámci Toulek starou Šumavou.

   Komentáře první prohlídky se ujal Roman Kozák, spisovatel, výpravčí a v neposlední řadě recesista, který bravurně provedl stovku milovníků starých i současných Volar dřevěnou historií města pod Bobíkem. Šlo se od muzea Starým městem, kde bylo volarské dřevěné městečko alpských domů, kterých ve Volarech bylo mnoho. Vzpomněl požár roku 1863, který sežehl i volarský kostel, a pak dál kolem Volarského potoka, kde v Potoční ulici bylo těchto domů velmi mnoho.

   Taky dvakrát přes Volarský potok, kolem nejznámější volarské roubenky. Zde povyprávěl o jejich historii a kolik jich tu bylo, ale také o životě ve starých Volarech. Poté se šlo pivovaru, kde Roman Kozák seznámil s jeho historií i s tím, jak kvalitní mok to byl. Na Zlaté stezce přišlo předposlední zastavení. "Zde je jedna z nejkrásnějších alejí, kterou znám, a o její historii a Zlaté stezce si budeme povídat příště," dodal na závěr.

   V muzeu potom procházka skončila. Každý účastník dostal malý dárek, jako vzpomínku na tuto procházku.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist