Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Sedmý ročník Vimperského Frňáku už klepe rázně na dveře

 VIMPERK - 9. července 2019 - 15:25 - Již v pátek 12. července začne další ročník multižánrového festivalu Vimperský Frňák. Na návštěvníky čeká bohatý výběr divadelních představení, cestovatelské přednášky, koncert nebo populární Slam Poetry. Festival zahájí v 16:00 v letním kině a v případně nepřízně počasí v sále MěKS ve Vimperku. Sobotní program pak odstartuje ve 14.00. Festival finančně podpořily město Vimperk a Jihočeský kraj.

 Připravil: Zdeněk Přibyl s přispěním Jana Švehly, předsedy spolku Berit, Vimperk

   „Daří se nám propojovat svět začínajících a amatérských uskupení s těmi profesionálními, dětská představení s těmi "pro dospělé" i alternativnější a moderní hudební styly. To činí z Frňáku multižánrovou zábavu pro všechny, kteří si chtějí užít dva červencové dny na čerstvém vzduchu a ve skvělé společnosti,“ popisuje akci Jan Švehla, předseda pořádajícího spolku Berit.

   Kdo si ovšem pod tímto popisem představí přehlídku divadelních souborů, kde běží jedno představení za druhým jako na běžícím pásu, je na omylu. Festival si od začátku zakládá na pohodové a přátelské atmosféře, k čemuž prostory vimperského letního kina přímo vybízejí. Všechna představení si mohou návštěvníci užít i z lehátka v odpočinkové zóně, letmým očkem při tom sledovat své ratolesti hrající si v dětském koutku a na závěr si odnést i památku v podobě krásné fotografie.

   Mezi tradiční a u dětí velice oblíbený doprovodný program patří i výtvarné dílničky a samozřejmě nemůže chybět dobré jídlo a pití po celou dobu, kdy je areál otevřen. Pořadatelé se každý rok snaží doplnit program něčím novým, zajímavým a neokoukaným, a nejinak tomu bude i v letošním roce. Na co se sami organizátoři těší nejvíc?

Jan Švehla:
   Poprvé se ve Vimperku představí Slam poetry. Jedná se o specifické stand-up vystoupení, které je doplněné básnickými prvky a často tak připomíná rap bez hudebního podkresu. Navíc s takovými jmény jako jsou mistr ČR 2017 Dr. Filipitch, vítěz Slam poetry Kindergarden Herr Tutter, západočeská ikona Vaněk a finalista MČR a výborný improvizátor Michal Kubala. Další novinkou, která mě hodně baví, je divadelní kvíz, v němž si lidé můžou v průběhu festivalu ověřit své znalosti z divadelního prostředí, pobavit se mezi sebou a zasoutěžit si o ceny.

Klára Kašparová:
   Divadlo Studna jistě není třeba blíže představovat, jejich úžasná loutková představení vtáhla Vimperské do pohádkového světa již několikrát. Statečný Martin, který zachrání království propadlé peklu, otevře v 15 hodin brány nejen sobotního programu, ale i ty pomyslné do světa dětských i dospěláckých duší. Zároveň se těším na jednu hudební novinku, která je zatím překvapením. Napovím pouze, že se jedná o žánr klasické hudby, což je moje srdcová záležitost.

Jan Pichler:
   3D Company má domovskou scénu v Žižkovském divadle Járy Cimrmana a patří mezi stálice, které se vrací k nám na Šumavu pravidelně. Pokaždé nabídne novou, originální inscenaci. Letošní Lorca je koláží o životě a díle španělského spisovatele F. G. Lorcy. Rád bych také všechny pozval na skvělé drama o tom, jestli chce matka pro své děti vždy jen to nejlepší, když po smrti manžela udělá ze svého domu celu, Bernarda, v podání Komorní činohry.

Michala Květoňová:
   Jsem nadšená z letošní novinky - cestovatelské přednášky Honzy Čermáka. Cestovatelské přednášky i stand-upy zažívají v posledních letech obrovský boom a není se čemu divit. Člověk nikdy v minulosti neměl lepší podmínky pro to, aby poznal celý svět. Honza je navíc vedoucí redakce časopisu Lidé a Země, zapálený cestovatel a na Frňáku nás vtáhne v sobotu do tajemství zemí, o kterých se moc nemluví (Írán, Myanmar, Namibie a Kostarika).

Kateřina Železná:
   Užívám si improvizační představení a plzeňská divadelní skupina Klenba je plná profíků, kteří mě vždycky pobaví. A samozřejmě ani hudební stránka nezahálí. Zatímco poslední dva ročníky zavíralo sobotní promítání filmů, letos bude závěr festivalu patřit hudebním nadšencům. Čtyři studenti vimperského gymnázia v čele s Vojtou Burianem jistě potěší každé undergroundové i jemně punkové ucho.

Vítězslav Škopek:
   Těším se na tradiční páteční poetický podvečer, který dává prostor všem, kdo se chtějí podělit se světem o své básně, povídky, písně či cokoliv, co by nemělo zůstat skryté v šuplíku. Vítán je každý, ať už se svým vystoupením, nebo jako pozorný posluchač.

   Brány areálu letního kina (v případě nepřízně počasí sálu MěKS) se tedy otevřou v pátek v 16:00 a v sobotu ve 14:00. Kompletní program zveřejňuje Berit postupně na Facebooku a Instagramu vimpersky.frnak. Na místě budou k dispozici také tradiční „frňákovské noviny“, které provedou návštěvníky oběma dny a blíže představí jednotlivé účinkující. Vstupné je opět dobrovolné.

   Připomeňme si, že Multižánrový festival Vimperský Frňák už posedmé pořádá skupina historického šermu Berit z Vimperka. Záštitu nad akcí pravidelně přebírají slavné osobnosti, a letos je tím patron opět herec Jan Potměšil. Dříve jimi byli Michal Pavlata, Valérie Zawadská nebo Jiří Strach. Cílem festivalu je zejména propojit umělce ze všech různých druhů umění a žánrů a vyzdvihnout tak město Vimperk jako kulturní centrum Šumavy. Festival finančně podporuje Jihočeský kraj a město Vimperk.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist