Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pocta sv. Janu N. Neumannovi v Americkém centru v Praze

 PRAHA/PRACHATICE - 21. června 2019 - 7:27 - Prachatice se ve středu 19. června vrátily po téměř čtyřech letech do prestižního Amerického centra ambasády USA na Tržišti pod pražským hradem. Otevřely tu ve spolupráci s centrem doplněnou výstavu obrazů a fotografií evropských umělců z výtvarných dílen SALVE Prachatice k poctě sv. Jana N. Neumanna, prachatického rodáka a prvního amerického svatého.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Zahájit výstavu a především složit poctu světci, považovanému za zakladatele amerického školství, přišli do Amerického centra významné osobnosti - velvyslanec USA v Praze Stephen B. King, apoštolský nuncius - velvyslanec Svatého stolce v Praze Mons. Charles D. Balvo, Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický, starosta Prachatic Martin Malý, sestra Alena Bártová, sestra představená komunity sester boromejek v Prachaticích, P. Petr Plášil, vikář od sv. Jakuba v Prachaticích, Vít Vavřinec Pavlík, předseda Asociace jihočeských výtvarníků, Hubert Huber, předseda Asociace bavorských výtvarníků a nositel ocenění za kulturu, a další přestavitelé.

   Obě asociace výtvarníků úzce spolupracují a podílejí se rovněž na výtvarných workshopech včetně SALVE Prachatice. Poděkování se dostalo i vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřině Dolejškové, která projekty SALVE a Oslav sv. Jana N. Neumanna připravuje.     

   Působivým sborovým zpěvem doprovodily shromáždění řádové sestry boromejky. Jejich závěrečnou píseň od Richarda Edgerse o kvítku alpské protěže Edelweisse si nadšeně zazpívali představitelé politického a duchovního života společně s nimi.

   Pozoruhodné byly mnohé myšlenky, které tu během slavnostního shromáždění zazněly. Nechyběla v nich vzpomínka na život a tvrdou misijní práci sv. Jana N. Neumanna, připomínka osudu jeho sestry Karoliny, životního příběhu Matky Vojtěchy, perzekvované policejní a státní zvůlí, ocenění spolupráce římskokatolické farnosti Prachatice a sester boromejek s Městem Prachatice při přípravě kulturních pořadů a oslav sv. Jana N. Neumanna, od jehož svatořečení letos uplyne 42 let a které se budou konat v sobotu 22. června.

   Stranou nezůstala ani zcela ojedinělá šňůra výstav výtvarných prací ze SALVE Prachatice putující po řadě významných evropských měst, řeč byla rovněž o vysokém ocenění za péči o kulturu, které v podobě Identifikačního kódu Slovenska získaly Prachatice v Bratislavě, stejně jako o nedávné úspěšné výstavě SALVE v římském kostele sv. Alfonse z Liguori, kde se dostalo vystavovaným obrazům a fotografiím posvěcení. A také se mluvilo o tom, že jedna z příštích výstav z dílny SALVE bude v bavorském Pasově...

   Následovalo pozvání Města Prachatic na číši vína a sklenku vody. Přitom se rozvinula volná debata duchovními, řádovými sestrami, představiteli politického a veřejného života i návštěvníky výstavy. K chuti přišly i výborné koláče pečené v Prachaticích a k mání byly i nové propagační materiály pro návštěvníky Prachatic... 

Velvyslanec USA v Praze Stephen D. King

Apoštolský nuncius, velvyslanec Svatého stolce v Praze Mons. Charles D. Balvo

Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický

Sestra Alena Bártová, představená komunity sester boromejek v Prachaticích

P. Petr Plášil, vikář od sv. Jakuba v Prachaticích

Starosta Prachatic Martin Malý

Vít Vavřinec Pavlík, předseda Asociace jihočeských výtvarníků

Hubert Huber, předseda Asociace bavorských výtvarníků

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist