Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Noc kostela byla rodinná, veselá, tančící, hrající i tajemná    

 PRACHATICE – 27. května 2019 - 13:33 - Noc kostelů se v Prachaticích tentokrát v pátek 24. května přenesla do hřbitovního kostela sv. Petra a Pavla. Vikariátní svatostánek sv. Jakuba ve městě prochází totiž rekonstrukcí vybavení, a tak přišla řada i na kostelík s románskými základy, který má neopakovatelnou atmosféru. A bylo to dobře. Noc kostelů tu nabídla velmi zajímavý program a přilákala desítky lidí. 

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl a Vít. V. Pavlík

   Hřbitovní kostel apoštolů Petra a Pavla je unikátní – jde o nejstarší dochovanou stavbu v Prachaticích a našem regionu, a také o jednu z nejstarších sakrálních staveb jižních Čech. Vzhledem k tomu, že má románské základy, stál na svém místě jako kaple asi už před tisícem let. Svou dnešní podobu dostal ve 12. století a možná již na konci 11. století. Je tedy starší a gotičtější než třeba pařížská Notre-Dame. Najdete tu i stopy baroka, ale v 70. letech minulého století se vrátil k prosté gotické výzdobě, což je dnes k vidění jen v menšině římsko-katolických kostelů.

   Program, který na Noc kostela připravili farníci a město, nabídl zážitek. Z města od kostela sv. Jakuba vyšel ve čtyři hodiny odpoledne průvod rodin s dětmi. Mířily na hřbitov po Svatopetrské cestě přes Skalku, ze které kdysi město dobýval Jan Žižka, a přes několik stanovišť s programem pro děti. Hned v sedmnáct hodin tu čekal na příchozí jeden z vrcholů večera – vystoupení tanečního oboru prachatické základní umělecké školy, který vede Olga Pilátová.

   V programu také nechyběly komentované prohlídky unikátní památky s Janem Plánkem a koncerty. O první se postaralo Tilia Trio vedené Kateřinou Pavlíkovou a o druhý skvělý Klarinetový soubor Prachatice se zpěvačkami Petrou Sovovou, Annou Lebedovou a s mluveným slovem Marcely Haspeklové.  

   A vše vyvrcholilo tím, k čemu kostel slouží na prvním místě – k setkání ecclesie, tedy společenství lidí s Bohem při obřadech vycházejících z novozákonních událostí, ve kterých věřící žijí svůj vztah s tajemstvím našeho světa představujícím pravdu, smysl a lásku. Mši tu při svíčkách celebroval otec Petr Plášil, který byl před nedávnem účasten mše svaté v Římě za sv. Jana N. Neumanna, prachatického rodáka. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist