Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Jak se liší varieté od cirkusu? Dozvíte se nyní v Prachaticích! 

 PRACHATICE – 26. května 2019 - 15:05 - Prachatické Muzeum české loutky a cirkusu sídlící na Velkém náměstí zahájilo v tomto týdnu (23. května) výstavu s názvem Varieté – jiný cirkus. Potrvá do 13. října, připravil ji jako hlavní autor Hanuš Jordan a vidět na ní můžete unikátní artistické a kouzelnické rekvizity, kostýmy, plakáty a fotografie. A nechybí tu ani překvapivé informace.  

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Varieté patřila od poslední třetiny 19. století přes sto let k vyhledávaným podnikům poskytujícím kultivovanou zábavu, spjatou s gastronomickými zážitky. Jak vypadala a v čem se vlastně varietní zábava liší od té cirkusové, když v obou účinkovali artisté, komici i ochočená zvířata?. Vysvětlila to Kristina Kvapilová z oddělení vnějších vztahů Národního muzea, pod které Muzeum české loutky cirkusu patří.  

   „Divadelní oddělení Národního muzea připravilo výstavu nejen o karlínském Théâtre Variété, varieté Praga, brněnském Rozmarýnu a karlovarském Orfeu, ale i o cestujících varieté a estrádách. Dozvíte se navíc i mnoho zajímavých informací o významných osobnostech, které se zapsaly do historie varieté na našem území. Seznámíte se tak se slavnými artisty, kouzelníky, ale i striptérkami,“ přidala další informace kurátorka Muzea české loutky a cirkusu Hana Patrasová.

   „První budovy přímo postavené pro varieté byly ještě honosnými stavbami s velkou diváckou kapacitou. Počítalo se v nich s vystupováním vzdušných akrobatů a provazochodců i s čísly se zvířaty, kočkovitými šelmami i slony. Théâtre Variété v Karlíně, první varieté na našem území, které vzniklo v roce 1881 po pařížském vzoru, mělo původně kapacitu 2000 diváků,“ připomíná autor výstavy Hanuš Jordan a pokračuje: „Až postupně se varieté přemístilo do intimnějších prostor, ve kterých se lépe uplatnila komornější čísla mluvená a zpěvní či vystoupení excentriků, která by v kruhové manéži pro svou drobnost nebo špatnou akustiku nevynikla.“

   „Výstava připomíná také osobnost Oldřicha Nového, který sice není bezprostředně spjat s varieté a estrádou, ale bezesporu patří k největším hvězdám zábavného divadla u nás. Návštěvníci tak mají například možnost vidět autentický pracovní stůl a křeslo z pracovny Oldřicha Nového, které nedávno získalo Národní muzeum do svých sbírek,“ doplnila Kristina Kvapilová.

   O zahájení výstavy se postaral prachatický Komorní ženský sbor Maraveja a ukázku varietního kouzelnického vystoupení si připravil kouzelník Josef Kaiser.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist