Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Nová plavební sezóna začala, zkušenosti tu předávají mladým

 JELENÍ VRCHY - 24. května 2019 - 10:11 - V sobotu 18. května byla v pravé poledne na Jeleních Vrších v Nové Peci zahájena 22. novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu tradičně i nově pojatou slavností. Informoval nás o ní plavební ředitel Hynek Hladík.

 Připravil: Zdeněk Přibyl, fotografoval: Hynek Hladík

   Na úvod plavební ředitel Hynek Hladík připomněl, že v době, kdy se plavilo po plavebním kanálu ze Šumavy palivové dříví pro císařské hlavní město Vídeň, bylo třeba zhruba 300 až 350 dělníků na vytahování dřeva před ústím řeky Große Mühl do Dunaje. Proto sem přicházeli v celých skupinách mladí muži a ženy z jižních Čech - z Prácheňského kraje, tedy z Písecka, Strakonicka a Prachaticka.

   "Přestože pracovali velmi tvrdě od pěti ráno do sedmi večer, po práci vytáhli z domova přinesené housle, citery a v Čechách tehdy ještě obvyklé dudy, večer se hrálo, zpívalo a tancovalo, plavci si jistě i vyprávěli různé historky. Projekty folklorního souboru Libín-S Prachatice Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu a Schwarzenberský plavební kanál - předání zkušeností mladé generaci tohle všechno, vyprávění historek, písničky, hudbu, tanec a samozřejmě plavení dříví přinášejí," řekl Hynek Hladík.



   V programu nechybělo vyprávění pohádek v podání pohádkové babičky Heleny Svobodové, úspěch sklidili tanečníci, tanečnice a muzikanti folklorního souboru Libín-S Prachatice, došlo i na tradiční předání parohového knoflíku jako nájemného za šest soch Davida Svobody umístěných podíl kanálu, potěšila i hudební skupina Wiadawö složená ze dvou muzikantů z Jižních Tyrol a jednoho Čecha.

   Nouze nebyla při zahájení plavební sezony ani o zajímavé okamžiky, propojují i nedávnou minulost se současností. Příkladem mohli být třeba dva vousáči Pavlové Štětinové. Před patnácti lety byl v Nové Peci starostou Pavel Štětina starší. Podle nápadu otce dnešního starosty Martina Hrbka Čestmíra byla ve stodole domu Hrbkových zřízena expozice KANÁL EXPO. Slavnostně ji "znovuotevřel" Martin Hrbek.

   Pozornosti návštěvníků se těšila i zahalená figura stojící u kanálu. Pavel Štětina spolu s Martinem Hrbkem vyzvali plavebního ředitele Hynka Hladíka, aby ji odhalil. A hle: Naproti expozici KANÁL EXPO se objevila dřevěná socha, kterou Pavel Štětina nazval Hynkem. Samozřejmě po Hynkovi Hladíkovi, který byl prvním člověkem, jež začal zanesený a málem zapomenutý Schwarzenberský plavební kanál s lopatou a krumpáčem v rukou probouzet k novému životu. Letos Hynek oslaví kulaté životní jubileum.

   "V celé Evropské unii je zakázána dětská práce, ale tady, u plavebního kanálu, je povolena a navíc je žádoucí," prohlásil plavební ředitel Hynek Hladík česky a německy a nato se děti ujaly vhazování připraveného dřeva do vody v kanálu. Dřevo se poté vydalo na několik set metrů dlouhou plavbu za asistence plavebního personálu. Plavební sezona tak začala. Tak ať se všem vydaří!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist