Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Kratochvíli opět vládne krása květiny a též tajemství patronů 

 KRATOCHVÍLE – 19. května 2019 - 11:30 - Kratochvíle, jako perla renesance zaměřené na krásu a vkusné a estetické prožitky, je krásná. Ale v těchto dnech je ještě krásnější. Dokonce asi nejkrásnější z celého roku, protože navíc ještě rozkvetla a až do pátku 24. května hostí výstavu květinových instalací. A nejen to, v zahradním pavilonu Markéta také začala výstava výtvarnice a učitelky Ivy Bukačové, které tu vypráví o svých blízkých prostřednictvím jejich patronů.  

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   V pátek 17. května začaly na Kratochvíli dvě výstavy. Na vernisáže dorazilo několik desítek přátel renesanční krásy a Kratochvíle. „Pro nás je tohle slavná příležitost, protože už je to u nás velká tradice. Už osmým rokem se tady v květnu scházíme a otevíráme dvě výstavy, které jsou velmi milé,“ řekl v pátek kastelán zámku Vojtěch Troup. Jedna z výstav je vždy výtvarná a druhou jsou květinové instalace v pokojích zámecké vily.

   O výtvarnou výstavu se letos postarala výtvarnice a učitelka vodňanské základní školy Iva Bukačová. Ta v minulosti pracovala na Kratochvíli i jako průvodkyně. „Její práce jsou velmi zajímavé. Svou výtvarnou prací obohacovala řadu důležitých činností, které se v tomto místě odehrávají, ať už jsou to křesťanské svátky nebo třeba setkání s dětmi,“ řekl také Vojtěch Troup.

   Iva Bukačová na výstavu zpracovala příběhy lidí ze svého nejbližšího okolí. A zvolila proto netradiční formu – příběhy vypráví prostřednictvím ztvárnění patronů svých blízkých. Nejde přitom cestou přímého a realistického ztvárnění, ale pracuje i s tajemstvím, které ke světcům patří. „Nechtěla jsem původně být až tak křesťansky založená, ale ti jednotliví patroni konkrétních lidí ke mně mluvili tak, že jsem to využila,“ řekla Iva Bukačová. A na výstavě také píše: „Prosím, dívejte se a přemýšlejte, kdo se dívá a přemýšlí, ten tvoří. Dívejte se, přemýšlejte. Tvoříte.“ Výstavu Ivy Bukačové najdete v Markétě na Kratochvíli do září.

 

   Květinové instalace zámek Kratochvíle hostí už poosmé. Tato výstava si získala velkou oblibu návštěvníků. Je přitom velmi krátká a navštívit je možné ji jen do pátku 24. května včetně pondělí, a to denně od devíti do půl čtvrté. O její hudební zahájení se postarala prachatická klavíristka Drahoslava Satorová a vimperská rodačka, hobojistka a zpěvačka Jaroslava Tajanovská.

   Na výstavě se podílely hlavně zahradnice z jihočeských zámků. „Ta výstava vznikala s velkým nadšením a radostí,“ řekl Vojtěch Troup. Ke květinám v pokojích zámku patří i verše a texty písní. Mluví tu z nich třeba Shakespeare, básníci 20. století, ale najdete tu i mariánské písně nebo starou čínskou poezii. „Květina je věčná inspirace a stojí za to, aby byla opěvována,“ dodal na závěr kastelán zámku Vojtěch Troup.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2019, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist