Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Za Václavem Pancerem st., fotografem a dobrým člověkem

 PRACHATICE - 14. května 2019 - 19:09 - Se zpožděním k nám do redakce dorazila další smutná zpráva. Ve středu 8. května zemřel ve věku nedožitých 93 let po krátké, těžké nemoci Václav Pancer starší, několika generacím Prachatičanů známý jako fotograf a dobrý člověk. Rozloučení se zesnulým bude v rodinném kruhu.

 Připravil: Zdeněk Přibyl

   Václav Pancer se narodil 22. srpna 1926. S Prachaticemi spojil celý svůj život a dovedl podrobně vzpomínat na sled klíčových dějinných událostí, které zažil. Druhou světovou válku strávil ve Strakonicích. Rád si připomínal osvobození, kdy hrávali s americkými vojáky baseball v tamějších Renerových sadech. Nikdy mu ze stále dobré paměti nevymizel například první oběd po válce u Černého medvěda při návratu do Prachatic.  

   Celý život byl Václav Pancer věrným členem Sokolské jednoty. Byl například oficiálním sokolským cvičitelem tenisu. Rád připomínal, že nejlepším místem na cvičení byla Sokolská louka u Blanice, která se dnes nachází v údolí pod hladinou Husinecké přehrady. Na začátku 60. let se zasadil o zahájení výstavby sportovního stadionu v Prachaticích.

   Měl obdivuhodnou paměť a dar jazyka, všechny své vzpomínky také rád a poutavě vyprávěl takřka s fotograficky přesnými detaily. Zajímal se o veškeré dění ve společnosti. Fotoaparát, fotbalové hřiště, sportovní zpravodajství, noviny, časopisy, rozhlas, televize nebo pravidelné sázení Sportky - to všechno patřilo neodmyslitelně k jeho životu.

   Dodejme, že za svůj život vytvořil a nashromáždil neuvěřitelně bohatý archiv snímků, který už několik let zpracovává jeho syn Václav. Spolu také před časem vytvořili v Zimní zahradě prachatické radnice výstavu vybraných dokumentárních fotografií ze života Prachatic, která se těšila obrovské pozornosti návštěvníků, občanů města.

   Ke všem lidem bez rozdílu se choval slušně, byl mírný, laskavý, vtipný, usměvavý, vždy dobře informovaný a vládl chytrým humorem. Do posledního dne si  zachoval obdivuhodnou duševní svěžest, optimismus a víru v život. Po krátké, zákeřné nemoci však musel boj o svůj život vzdát.

   Všem, kteří ho znali, bude Václav Pancer st. chybět, a mohou na něj s láskou vzpomínat. Bude tak činit i v naší redakci.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist