Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Hledá se budoucí pekařský mistr pro lenorskou veřejnou pec

 LENORA – 10. května 2019 - 9:30 - Augustin Sobotovič, známý a oblíbený lenorský veřejný pekař, začíná hledat svého učedníka a nástupce. Blíží se mu osmdesátka a on začíná v Lenoře v historické veřejné peci z 19. století péct už sedmnáctou sezónu. Navíc nepeče jen v Lenoře, ale i na řadě jiných míst v Jihočeském kraji.

 Text: Zdeněk Přibyl

   Řemeslo, jako je veřejné pečení, se nedá naučit za den. Učedník bude muset s populárním Gustou absolvovat alespoň rok pečení v nejrůznějších pecích, aby získal zkušenosti. Učit se bude vše od přípravy kvásku, přes roztopení pece, až po závěrečný úklid. Měl by proto mít dostatek času a být třeba čerstvě v důchodu. Ale není to podmínka Zájemci se mohou hlásit každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince u pece v Lenoře. Mistru pekařskému se dá i zavolat na telefonní číslo 723 015 152.

   Augustin Sobotovič lenorské veřejné pečení neobnovoval – to má "na   svědomí" parta kolem Václava Mráze, která před lety místní pec opravila. Když se pak hledal pekař, který by se tu pečení věnoval, našel se právě Augustin Sobotovič, který se tak vrátil po dlouhých letech k řemeslu, kterému se vyučil. A postupně pečení tak zpopularizoval, že začal péct i jinde a mnohokrát o něm natáčela i televize.     

   Na Šumavu přitom přišel jako voják. Pochází od slovenského Hlohovce. Dlouho pracoval jako řidič a v Lenoře peče od podzimu roku 2002. On sám přitom ještě na Slovensku zažil, jak fungovaly tehdejší veřejné pekárny. Peklo se v nich tenkrát už v moderních pecích, ale princip byl stejný jako ve středověku a novověku, když si hospodyňky doma připravily těsto a přinesly ho pekaři na upečení.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist