Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Víte, kdo to byli reemigranti? I na Šumavě žijí jejich potomci

 PRACHATICE - 3. května 2019 - 9:09 - Prachatické muzeum na Velkém náměstí pravidelně zve na zajímavé přednášky. O těch nejbližších nás Informovala Věra Škopková z Prachatického muzea.

 Připravil: (zp)

   První se uskuteční v sobotu 4 . května od 16:00 hodin v Radničním sále prachatické Staré radnice. Radek Ocelák vás seznámí s příchodem tzv. reemigrantů na Šumavu. Jak to s nimi bylo?

   "Rumunští Slováci, jejichž předkové v první polovině 19. století osídlili lesnaté kopce Sedmihradska, po 2. světové válce v počtu několika tisíc rodin reemigrovali do Československa. Byli z velké většiny usídleni v českých a moravských pohraničních oblastech, zvláště na Šumavě a v oblasti Jeseníků. Zde dodnes nalézáme mnoho jejich potomků," řekla Věra Škopková.

   Kniha, kterou přednášející Radek Ocelák na podzim 2018 vydal, je sedmdesát let po příchodu reemigrantů vůbec první shrnující prací na toto téma.

   Další "přednáškou" bude literární pásmo Doktorka z domu Trubačů. To proběhne v úterý 14. května v 17:00 hodin v přednáškovém sále muzea. "Ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek se svojí manželkou Ludmilou Práškovou vám přiblíží osudy významné české lékařky Vlasty Kálalové – di Lotti," uvedla Věra Škopková z Prachatického muzea.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist