Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Dubnové toulky Starou Šumavou byly jako speciál

 VOLARY - 1. května 2019 - 13:10 - Jaroslav Pulkrábek, ředitel Kulturně informačního centra Volary, pozval v pondělí 29. dubna na besedu do Volar vypravěče a publicistu Emila Kintzla a filmového režiséra, dokumentaristu Jana Fischera. Oba jsou spoluautory knihy Zmizelá Šumava.

 Text a foto: Ladislav Beran

   Tvůrce v úvodu představil Jaroslav Pulkrábek. Zahájil tak další díl pořadu, v němž tentokrát mikrofon a projektor neobsluhoval jako už mnohokrát on sám, ale předal je hostům. Ti si připravili poutavé vyprávění o místech známých i neznámých. O zmizelých místech Šumavy, jako třeba Hůrka, ke které se váže zajímavý, hodně smutný i drsný příběh.

   Dvakrát přišla řeč i na Zhůří. Poprvé o událostech z května 1945, a také o tragédii letadla z 24. prosince 1937 na hřebenu Huťské hory, při níž zahynuli tři lidé. Jeden z autorů se na tomto místě nedávno setkal s dcerou pilota letadla, a bylo to zajímavé a dojemné setkání.

   Řeč přišla i na ves Roviny, na tragédii na konci války u Zdíkova v rodině Klímových. Nechyběly sklárny, skláři a jejich místa, jako Pravětín, či Frauental, kde jich pracovalo na čtyři sta. Griesewald (Skelná), je místo, kde bylo Němci zneužito rvačky mezi německými hosty v místní hospodě v roce 1938 tak, že to měl být propagační pogrom ze strany Čechů. Dále následovala Střelnice na Prašivci, příběh faráře Březiny z kostela na Hůrce, nechyběly Knížecí Pláně, Pancíř a první závod ve sjezdu na lyžích na Šumavě, který uspořádal SKI klub Plzeň 1907. Emil Kintzl je dodnes členem tohoto klubu.

   Bylo to krásné povídání a promítání. Nechyběla ani debata a oba pánové odpovídali na otázky nejen k Zmizelé Šumavě. Došlo i na oblíbenou televizní sérii Policii Modrava, kde postavu Emila Kintzla ztvárnil herec Ladislav Mrkvička. Proběhla i malá autogramiáda obou autorů. Pořad se velmi líbil a téměř plný společenský sál radnice ve Volarech tleskal za krásné vyprávění.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist