Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Výstava ukazuje důležitá vimperská privilegia

 VIMPERK - 11. dubna 2019 - 16:06 - V předsálí MěKS Vimperk je v Galerii U Šaška otevřena výstava Vimperská privilegia. „Vytvářeli jsme ji společně – Městské kulturní středisko a Muzejní spolek Vimperského panství. K výročí 540 let od povýšení Vimperka na město připravujeme na 31. srpna slavnost,“ řekl při vernisáži, které se zúčastnila i starostka Vimperka Jaroslava Martanová, ředitel MěKS Tomáš Jiřička.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   „Je to taková improvizovaná výstavka, bohužel nemáme kde vystavit originály, které jsou v archivu v Prachaticích. Nejsou všechna, privilegií je mnohem víc, vybral jsem jen taková, která dělají průřez panovníky, kteří je vydali," řekl autor výstavy Ladislav Čepička z Muzejního spolku Vimperského panství.

   Jak dále uvedl, nejstarší privilegium je z roku 1424 a poslední je z roku 1793. "Ta privilegia bylo něco, co si každé město velmi schraňovalo, privilegia se neustále obnovovala a záležela na nich svoboda toho kterého města. A dávala městu samosprávnou moc, ale i ekonomickou moc a tady ve Vimperku to také bylo spojeno s udržováním dálkové cesty mezi Pasovem a Prahou. Vimperk byl významným městem na této stezce,“ dodal Ladislav Čepička.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist