Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Řím složí poctu prachatickému rodáku sv. Janu Neumannovi

 ŘÍM, PRACHATICE - 10. dubna 2019 - 12:00 - V italské metropoli Římě se schyluje k významné události, která se přímo dotýká i Prachatic. V kostele Sant'Alfonso de Liguori se ve čtvrtek 11. dubna od 10:30 uskuteční  slavnostní mše  k poctě sv. Jana Nepomuka Neumanna, prachatického rodáka a prvního svatého Severní Ameriky. Výprava představitelů Prachatic v čele se starostou Martinem Malým už je na místě.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl, PRACHATICKOnews.cz

   Zároveň bude v kostele Sant'Alfonso de Liguori příležitost prohlédnout si a procítit obrazy z mezinárodních výtvarných workshopů SALVE Prachatice zaměřených k poctě sv. Jana N. Neumanna. Obrazy autorů z řady evropských zemí i ze zámoří doplňují fotografie Zdeňka Přibyla se stejnou tematikou. 

   "Vystaveným dílům tu bude slavnostně požehnáno a poté budou odvezena zpět do Prachatic do kláštera řádových sester řádu Sv. Karla Boromejského," řekla pro PRACHATICKOnews.cz v dnešním telefonátu z Říma vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice v telefonátu Jiřina Dolejšková.

   "Následně budou obrazy vystaveny na Velvyslanectví USA v Praze, kde se slavnostní vernisáže, která se uskuteční 19. června 2019 od 17:00 hodin, zúčastní i apoštolský nuncius Charles D. Balvo," informuje zároveň na svém webu Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci.

   Těmito projekty, jejichž autorkou je vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Jiřina Dolejšková, se Prachatice připravují na uctění 160. výročí úmrtí svého rodáka Jana N. Neumanna (28. března 1811, Prachatice - 5. ledna 1860, Filadelfie). Připomínat si ho budou v roce 2020. "Výstava uměleckých děl ze SALVE Prachatice podporuje církevní turistiku v samém srdci Říma a je zároveň poděkováním za pozvání a poctou Řádu redemptoristů, jehož byl sv. Jan N. Neumann členem," dodala Jiřina Dolejšková.   

    Slavnostní mši svaté k poctě sv. Jana Nepomuka Neumanna bude ve čtvrtek 11. dubna v kostele Sant'Alfonso de Liguori na Via Merulana 26 (poblíž baziliky Santa Maria Maggiore) v Římě předsedat rektor kostela Sant' Alfonso P. Luis Alberto Roballo, C.Ss.R. Přítomen bude starosta města Prachatic Martin Malý, pozvání též přijali velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja a velvyslankyně České republiky v Itálii a na Maltě Hana Hubáčková. Papežská kolej sv. Jana Nepomuckého v Římě bude zastoupena vicerektorem P. Vojtěchem Novotným a spirituálem P. Tomášem Roule, kteří budou mši koncelebrovat. Informují o tom webové stránky Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist