Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Salon jihočeských výtvarníků v Prachaticích bude lahůdkou

 PRACHATICE - 24. února 2019 - 11:29 - Jarním salonem umělců v Galerii Dolní brána v Prachaticích vstupuje každoročně do nové výstavní sezony Asociace jihočeských výtvarníků. Jejího předsedy Víta Vavřince Pavlíka, který je i starostou Volar a ředitelem tamější Základní umělecké školy, jsme se zeptali, s jakými očekáváními jdou jihočeští výtvarníci do nového roku své činnosti.

 Ptal se a za rozhovor poděkoval: Zdeněk Přibyl

Jak důležité jsou jarní salony v Prachaticích v činnosti Asociace jihočeských výtvarníků?

Město Prachatice je dlouholetým partnerem Asociace jihočeských výtvarníků. Spolupracujeme na celé řadě kulturních projektů doma i v zahraničí. V Prachaticích každoročně zahajujeme naši výstavní činnost, a to mimo jiné i představením nově přijatých členů právě na Jarním salonu.

Začal tu vystavovat někdo - třeba z mladých - kdo se pak proslavil
nebo proslaví i jinde?

Záleží na tom, co je myšleno slovem proslavil. Tradice těchto salonů trvá zhruba 14 let. Samozřejmě se pravidelně výstavy účastní již renomovaní umělci a ti mladší za tuto dobu jistě dosáhli velmi významných úspěchů v oboru.

V letošním roce přicházíme opět s prezentací výběru toho nejlepšího z tvorby renomovaných umělců, členů AJV. Jsme rádi, že se k nám po letech opět vrátil například Josef Bruckmüller. Nově představíme videoprojekt nadějného umělce Miroslava Mužíka.

Na co se tedy mohou těšit letošní návštěvníci Jarního salonu v Prachaticích?

Budou tu mít příležitost prohlédnout si a procítit obrazy z minulého mezinárodního INTERSALONU AJV v Českých Budějovicích. Vůbec ten loňský rok byl velmi hektický a plný zajímavých projektů. INTERSALON AJV, který se uskutečnil již po dvaadvacáté, přinesl velmi neotřelý vhled do světa mezinárodního umění. Osmdesát umělců u Evropy a USA prezentovalo svá díla na jednotném formátu čtverce 50x50 centimetrů. Každý tak měl rovnou příležitost. Tento koncept přinesl mnoho pozitivního, jak co do kvality vystavených děl, tak instalačních předností. Výstava působila velmi vizuálně čistou formou.

Zasvěcení, ale i širší veřejnost, už netrpělivě očekávají, až přijde na svět výroční almanach výtvarníků na českém jihu. Jakou máš pro ně zprávu?

To byl další velký počin loňského roku - vydání "Almanachu 100 let výtvarného umění v jižních Čechách." Autorem textu je kunsthistorik PhDr. Jaromír Procházka.

Kniha obsahuje 432 stran, představuje 364 výtvarníků, z nichž 142 tu má medailon a dvoustranu. Zahrnuje také archivní fotografie, díla, která již neexistují, informace, které odejdou s těmi, kteří ještě pamatují.

Oficiální křest almanachu proběhne v průběhu zastupitelstva jihočeského kraje, protože kniha vznikla za finanční podpory Krajského úřadu Jihočeského kraje a byla vydána pod záštitou hejtmanky Mgr. Ivany Stráské. Věřím, že neoficiální představení této unikátní knihy se podaří právě při úterní vernisáži Jarního salonu AJV v Prachaticích.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist