Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vyznat se v zastupitelstvu Prachatic občan má i nemá snadné

 PRACHATICE - 13. února 2019 - 7:20 - Na novou "výpočetní techniku" v podobě zbrusu nových, bezpečnějších ultrabooků pořízených z rozpočtu města k loňskému Ježíšku za celkem 280 000 korun si prachatičtí zastupitelé už zvykli. Tři zastupitelé je nepřijali, pracují se svými.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   Všechny materiály mají tedy zastupitelé připravené v elektronické podobě, občan je nevidí, orientovat se částečně může podle diskuse a návrhu na usnesení. Diskutuje většinou opozice, materiály uvádí a odpovídá na diskusi většinou starosta Martin Malý.

   Připomeňme si, že při hlasování dělí koalici a opozici v prachatickém zastupitelstvu jeden hlas. V tříčlenné koalici, ustavené po loňských říjnových komunálních volbách a disponující 11 hlasy, jsou vítězové voleb NEZÁVISLÍ Martina Malého, dále ANO a ČSSD s tichou podporou jednoho zastupitele, zvoleného za KSČM.

   Opozice, kterou tvoří zastupitelé z ODS, Živých Prachatic, Pro Prachatice a KDU-ČSL, disponuje 10 hlasy. Oba tábory hlasují disciplinovaně, takže občané mají téměř jistotu, že návrh bude či nebude přijat, podle toho, kdo z kterého tábora ho předkládá.

   Jednání v Národním domě začalo složením slibu nového zastupitele za ODS Zdeňka Krejsy, ředitele společnosti KreBul o.p.s. Nahradil zkušeného  lékaře, onkologa, Ladislava Přívozníka, který se odstěhoval z Prachatic do sousední vesnice, oznámil to a přestal proto být městským zastupitelem.

    Akční plán rozvoje sociálních služeb obce s rozšířenou působností (ORP) Prachatice na rok 2019 uvedla Hanka Rabenhauptová. A doprovodila ho dokumentárním filmem. V sociálních službách města a okolí se mnohé daří, je ale i co zlepšovat, hledají se lidi, lůžka i finanční prostředky. V diskusi se předkladatelce dostalo od opozičního stolu pochvaly za dobrou přípravu plánu. Podle jejích slov se na ní celkem podílel tým 54 lidí v několika skupinách. Zastupitelé akční plán schválili.

   Zastupitelé rovněž schválili na další funkční období členy správní rady Nadačního fondu města Prachatic pro rozvoj kultury a péči o památky Václava Kuneše a Jana Křiváčka. Poté schválili smlouvu o vybudování veřejné infrastruktury pro stavbu tunelové kryté střelnice.

   Volbou se novými nebo staronovými předsedy tříčlenných osadních výborů pro období 2018 až 2022 stali Jaroslav Pangl pro Kahov, Podolí, Oseky a Stádla, Milan Zaunmüller st. pro Staré Prachatice, Ostrov a Městskou Lhotku a Jan Machala pro Libínské Sedlo, Perlovice a Volovice. Osadní výbory se zpravidla vyjadřují k majetkovým otázkám, záměrům prodeje či pronájmu a organizují kulturní, společenskou i sportovní činnost ve své působnosti.

   V dalším programu zastupitelstva to už tak hladce nešlo. Ovšem na své si mohla přijít hrstka občanů sledujících jednání, protože přišlo na řadu promítání prezentací, kterými doprovodili své návrhy členové opozice.

   První prezentace, které uvedla zastupitelka Barbora Koritenská, předcházela projednání návrhu na vytvoření pracovní skupiny pro koncepci bytové politiky. Ta by měla svolávat pracovní jednání zastupitelů, úředníků a hostů-odborníků s cílem efektivnějšího přidělování městských bytů. Při hlasování návrh nezískal dostatečný počet hlasů a tato pracovní skupina nevznikla.

   Podobný závěr potkal i návrhy na vytvoření pracovní skupiny pro podporu turistického ruchu a pracovní skupiny pro konání městských trhů, které zdůvodnil a prezentací podpořil Jakub Nepustil. Oba návrhy nezískaly nadpoloviční počet hlasů a nebyly tak schváleny.

   Schválen rovněž nebyl návrh na vytvoření veřejného diskusního fóra na webových stránkách města Prachatic. Jeho projednání provázela vzrušená diskuse, již koalice nakonec usnesením silou ukončila.

   Koalice v zastupitelstvu dává před vytvořením pracovních skupin přednost ustaveným klasickým komisím. Opozice se domnívá, že tyto pracovní skupiny by pomohly věci rozhýbat, podpořily vznik a realizaci nových myšlenek a efektivnějších postupů. Někteří přítomní občané se také zamýšleli nad rozdílným přístupem koalice k týmové práci při tvorbě akčního plánu sociálních služeb, kterou ocenila, a naproti tomu odmítnutí týmové práce u navrhovaných pracovních skupin.   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist