Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 FOTO: Sněhová peřina po létech důkladně přikryla Prachatice

 PRACHATICE - 3. února 2019 - 12:35 - AKTUALIZOVÁNO - 3. února 2019 - 23:59 - Asi málokdo věřil předpovědím meteorologů, že v noci na neděli 3. února napadne v našich poměrech až patnáct centimetrů sněhu. Ráno sněhová duchna skutečně přikryla i Prachatice, které poslední dva tři roky byly na sníh skoupé...

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk a Milada Přibylovi a Jiří Fux

   Lidé, kteří šli kolem půlnoci pěšky z Plesu hospicu, byli u té proměny. Nejdřív sháněli deštníky, protože pršelo, než došli kousek z Nároďáku na Kostelní náměstí začal se k dešti přidávat sníh. A na sídlišti na čtvrťáku už začal mokrý sníh rychle pokrývat chodníky i trávníky. Ráno už ho bylo kolem dvaceti čísel a místy i víc.

   Někoho na sídlišti zvaném Čtvrťák probudil do nedělního rána jekot řetězových pil - na Náměstí Přátelství nevydržely nápor těžkého mokrého sněhu dvě pěkné borovice, padly na chodník a musely se rozřezat. Další větve padaly i z jiných stromů, které se začaly povážlivě ohýbat. 

   Hlavní chodníky na sídlišti byly ráno protažené, ale už se na nich vrstvila další sněhová nadílka. Průjezd městem po komunikacích byl také s opatrností po úzkém pruhu možný. Sanitky a hasičské vozy, vyjíždějící z areálu Integrovaného záchranného systému za městem, ovšem musely jet ráno velmi opatrně.

   Prošli jsme městem i odpoledne. Stromů zlámaných těžkým sněhem přibývalo. Ale zahrádky za bývalými kasárnami se po týdnech holomrazů zahalily do kýžené bílé peřiny. Viděli jsme také, že konečně bylo možné postavit si v Prachaticích sněhové iglů. U Štěpánčina parku jsme po půl páté, už za šera, zastihli Ivana, který se vrátil "z lázní" v listopadu, jak pilně odhazuje sníh z chodníku. Blížil se večer a bílý příval se z celodenní velké dřiny měnil na sněhovou pohádku...

Vyvrácený strom v parkánu. Foto: Jiří Fux

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist