Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Jan Palach: "Člověk musí bojovat proti zlu, na které stačí..."

 PRACHATICE - 20. ledna 2019 - 17:40 - Vzpomínku na studenta Jana Palacha, od jehož činu a smrti uplynulo letos padesát let, uspořádaly ve středu 16. ledna v prachatické Čajovně U hrušky Živé Prachatice. Setkání bylo spojeno s promítáním filmového dokumentu Poselství Jana Palacha.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk a Milada Přibylovi

   Na úvod vzpomněli účastníci na další živé pochodně, které následovaly po Janu Palachovi, protestujícímu trochu na způsob tibetských mnichů obětí nejvyšší proti letargii, která začínala u nás vládnout po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy na přelomu let 1968 - 1969. Následovníky Jana Palacha v Čechách byli Jan Zajíc, Evžen Plocek a Josef Hlavatý, další sebezničují protesty proti okupaci Československa je následovaly v zahraničí, jako například Sandor Bauer v Maďarsku.

   Dokumentární film režisérky Kristiny Vlachové s množstvím unikátních archivních záběrů pak přinesl zajímavé informace přítomným mladým lidem i pamětníkům té doby. Nebyl natočen jednoznačně, nevyhýbá se kontroverzním okamžikům, neskrývá, že některé věci stále nevíme a možná se je nedovíme.

   Z filmu například vyplynulo, že díky rozhovoru, který s popáleným Janem Palachem vedla ošetřující lékařka, údajně zčásti instruovaná státní bezpečností, na co se ho má ptát, známe vlastně Palachovy názory, které vyslovil po svém činu. Jedním z nich je i jeho věta "Člověk musí bojovat proti zlu, na které právě stačí." 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist