Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Rozpočet Prachatic na rok 2019 se schodkem, prioritou bazén

 PRACHATICE - 10. ledna 2019 - 9:50 - Čas neúprosně ukrajuje z nového roku i nového volebního období vedení města Prachatic vzešlého z loňských říjnových komunálních voleb. Páteří městského žití je, ať chceme či ne, městský rozpočet. Ten prachatičtí zastupitelé schválili před Vánocemi.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Jak bude hospodaření města v roce 2019 vypadat v základních číslech? Schválený rozpočet je schodkový, počítá s výdaji 348 milionů korun a příjmy 257 milionů korun. Rozdíl, nebo-li schodek, pokryjí z části úspory města a z části úvěr. V souladu s povolebním rozložením sil mezi koalicí a  opozicí, byl rozpočet schválen 11 hlasy oproti deseti , tedy očekávanou těsnou většinou jednoho hlasu.

   Největší letošní investicí bude v Prachaticích pokračující první etapa rekonstrukce plaveckého bazénu. Ta si má ukrojit z celkových 146 ročních milionů investic celých 104 milionů korun. Práce mají skončit letos. Logicky se právě kolem bazénu v jednacím bodu rozpočet točila největší debata.

   Nepostradatelnost bazénu pro jedenáctitisícové Prachatice charakterizoval starosta města Martin Malý. "Máme řadu základních i mateřských škol, které mají plavání v osnovách a dojíždění do okolních měst, jako kdysi, dnes nepřichází v úvahu. Navíc mají o bazén zájem i turisté a návštěvníci města," uvedl například starosta. Připustil námitky opozice, že práce na modernizaci bazénu jsou ve skluzu a zřejmě se také o něco prodraží.

   "Měli jsme moudrý nápad, začít při opravě bazénovou vanou, která sice nebyla v plánu, ale už bylo pod ní špatné potrubí. V podstatě náš bazén rekonstrukcí zachraňujeme, aby mohl dále fungovat a sloužit občanům a návštěvníkům města," uvedl Martin Malý. V diskusi se k návrhu zkontrolovat a opravit i bazénovou vanu přihlásil zastupitel a poslanec ODS Jan Bauer. "Ten moudrý nápad vzešel od nás," uvedl.

   Společně se střeleckým klubem chce prachatická radnice letos zahájit výstavbu nové střelnice v průmyslové zóně města, pokračovat bude rekonstrukce dalších koupelen v městských bytech. Je připravena projektová dokumentace na instalování výtahů v některých čtyřpatrových panelových domech. Během čtyřletého volebního období by mělo být zrekonstruováno letní kino na víceúčelové kulturní zařízení. Dále se projektují úpravy Malého náměstí i Štěpánčina parku.

   Nejasno je zatím o o novém místě pro Městskou knihovnu, zatím trvá záměr radnice upravit pro ni prostory Národního domu. V plánu je i řada dalších záměrů. Větší pozornost by si však podle opozice zasloužilo vytváření možností k tomu, aby ve městě mohli stavět domy mladí lidé, a také financování a další rozvoj vodního hospodářství ve městě.

   Předvánoční atmosféru posledního loňského zastupitelstva podtrhlo i vystoupení dětí z flétnového souboru Píšťalka a pěveckého sboru Písnička při ZŠ Národní. S trochou nadsázky se dá říci, že si zastupitelé dopřáli i předčasnou nadílku. Tou se staly zbrusu nové služební notebooky, které měli už při jednání v Národním domě na stole. Jak jsme zaslechli, bude ještě třeba nějaký čas k tomu, aby se jejich používání doladilo, a to jak včasné vkládání podkladů pro jednání zastupitelů, tak jejich zručné vyhledávání. Co tedy na stolech zastupitelů chybělo, byly velké štosy papírových podkladových materiálů.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist