Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 FOTO: Cyklostezka Rumpálova - Ostrov otevřena. Povede dál

 PRACHATICE - 13. prosince 2018 - 15:54 - Nový úsek cyklostezky otevřeli v Rumpálově ulici v Prachaticích v pondělí 10. prosince. Začíná pod oploceným sportovním hřištěm a vede v délce 488 metrů do Ostrova. Je však důležitou součástí dvou páteřních cyklotras od česko-německých hranic do vnitrozemí.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Sluší se z technických údajů ještě dodat, že na novém úseku cyklostezky jsou vybudovány dvě výhybny a zastřešená odpočívka se stolem, lavicemi a kolostavem. Průměrná šířka komunikace je 2,7 metru a v některých místech ji lemují opěrné gabionové stěny vysoké od jednoho do dvou a půl metru, a také 42 metrů plotové zdi.

   Podle projektu Petra Tolara z Písku, autorizovaného inženýra pro dopravní stavby, cyklostezku vybudovala společnost VKB stavby se sídlem v Buku, specializovaná na dopravní a inženýrské stavby, za necelé čtyři měsíce. Investorem bylo Město Prachatice, stavba si včetně vybavení vyžádala náklady 8 250 821 korun. Dotace pokryla 5 225 000 korun, zbytek zhruba tři miliony korun šel z rozpočtu města.

   Od hranic s Bavorskem do českého vnitrozemí povedou dvě páteřní cyklotrasy, první od Mechového potoka na hranicích po linii Zlaté stezky k Bělči, a druhá povodím Blanice až k jejímu soutoku s Otavou u Putimi, obě dohromady v délce zhruba 140 kilometrů. Tam se samozřejmě otevírají možnosti pro napojení na další dálkové cyklotrasy.

   "Naše město letos ukončilo zpracování takzvaného Cyklogenerelu, což je zjišťovací studie, kde budou v terénu detaily stavby zakomponovány.  Následně Nadace Jihočeské cyklotrasy do jara označí obě páteřní cyklotrasy, Zlatou stezku a Blanickou, v terénu. Slavnostní otevření obou cyklotras a zahájení nové jihočeské cyklosezóny 2019 by se pak měly odehrát na Velkém náměstí v Prachaticích. Rád bych připomněl, že nejsme jediní, kdo podobně pracoval na propojení jednotlivých úseků. Například Volary propojily město se Soumarským mostem stezkou, která vede mimo rušnou silnici a je rovněž součástí budované páteřní cyklotrasy," vysvětlil starosta Prachatic Martin Malý. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist