Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Inspirativní ženy svěřovaly své osudy a sklidily uznání a obdiv

 PRACHATICE - 26. listopadu 2018 - 11:11 - Přesně na Den tolerance, totiž 16. listopadu, se v zasedací síni prachatické radnice konalo první setkání z cyklu Inspirativní ženy. Uspořádaly je Impakt - společnost pro aktivizaci periférií, a Zdravé město Prachatice ve spolupráci s radnicí.

 Text: Zdeněk Přibyl s pomocí Kateřiny Kulhánkové, foto: Zdeněk Přibyl

   "Silné příběhy inspirativních žen nám pomáhají porozumět světu kolem nás, kontext zkušenosti druhých nám rozšiřuje obzory..." - takové bylo motto setkání. Se svými životními osudy i konkrétními zkušenostmi se na něm svěřovaly tři ženy.

   Jasmína Aleksanjan absolvovala jako malé dítě s rodiči a mladšími sourozenci cestu z rodné Arménie přes Polsko do nového domova v Prachaticích. Ze země strádané válkou a zhoršující se ekonomickou situací nakonec doputovali až k nám, kde zůstali, ačkoli původně směřovali dál na západ.

   Díky vlastní píli a pomoci místních lidí se celé rodině podařilo dobře zakotvit, i když začátky nebyly lehké. Jasmína se zapojuje do programů multikulturní výchovy ve školách. V roce 2012 se dostala do finále soutěže Recept na bohatství.

   Posluchačky i posluchače zaujala svou bezprostředností, perfektní češtinou a dnes už i svým nadhledem nad tím, co prožila. Jazyky se učila vždy dobře, takže zvládla i ten český. Strastiplné putování popisuje bez okázalého hrdinství, ale vše má v sobě dobře zapsané. Všímá si, že v Čechách je žena o hodně svobodnější a může být samostatnější než dosud v Arménii. "Už jsem si tady zvykla na samostatnost a tam bych asi měla potíže," říká s úsměvem. A děkuje všem, kteří jí pomohli.

   Daria Čapková pochopila po svých nelehkých zkušenostech, že chceme-li měnit společnost, musíme začít u sebe. Celou řadu let pracuje v prorodinných službách a snaží se poukázat na to, jak důležitá je i v dnešní době rodina, a především funkční rodina.

Zleva - Hanka Rabenhauptová, Daria Čapková a Jasmína Aleksanjan

   Daria pracuje na pozici krajské koordinátorky Sítě pro rodinu, z.s., je členkou platformy rodinné politiky MPSV a koordinátorkou aktivit Proti násilí v projektu OKNO (Otevři K Násilí Oči). Zapojením do projektu OKNO se snaží svou osobní zkušeností s domácím násilím motivovat společnost ke změně myšlení a k větší aktivitě veřejnosti při odstraňování lhostejného postoje k násilí mezi blízkými osobami, spolupořádá konference, besedy a školení s odborníky k tématice domácího násilí.

   Sama je matkou tří dětí s velkým věkovým rozdílem. Svým celoživotním zapálením pro posilování hodnoty rodiny motivuje ženy v mateřských centrech k aktivnímu zapojování do aktivit na podporu rodiny.

   Její polohlasné, soustředěné vyprávění o domácím násilí, které od svého tehdejšího muže na vlastní kůži sama zažila, poslouchaly posluchačky takřka bez dechu. "Vdávala jsem se z lásky. Rozváděla jsem se s úplně jiným člověkem," odpověděla na otázku, zda se příznaky budoucího nepříznivého vývoje daly už dříve vytušit. "Ano," potvrdila stručně.

   Jméno Hanky Rabenhaptové ze Zdravého města Prachatice zazářilo letos při vyhlašování vítězů projektu SenSen (Senzační senioři) Nadace Charty 77. Spolu s vyhlašováním Seniora roku, Nejlepšího klubu a vstupu do Zlaté síně SenSenu byla při letošním šestém ročníku teprve podruhé udělena Mimořádná cena poroty „Inspirativní žena“.

   Právě tuto cenu získala Hanka Rabenhauptová, "...hybatelka snad všech seniorských aktivit v Prachaticích." Všichni, kdo ji znají, potvrdí, že jí patří právem. A k tomu je Hanka RH+ ještě normální ženou, manželkou a babičkou, která si v životě prožila své a překonala nejednu překážku.

   "Potkala jsem v životě krásného kluka. Dlouho jsme spolu nic neměli, pak jsme měli, vzali se a přišly krásné děti...," začala Hanka RH+ své vyprávění. Soustředila se v něm na tu část svého života, kdy se museli se svým mužem vypořádat s těžkými zkouškami, před které je život postavil v podobě nemocí dětí. Tehdy se zrodil i její vztah ke zdravotně postiženým, který ale samozřejmě rezonoval s jejím vnitřním založením. "Všechno jsme zvládli, potřebným pomáháme dál a v rodině se radujeme z každé příjemné životní maličkosti," dodala.   

   Na otázku, kdo je pro ni samotnou nejvíce inspirativní ženou, odpověděla Hanka Rabenhauptová, že ředitelka Nadace Charty 77 paní Božena Jirků.

   Každá ze tří inspirativních žen, které daly při setkání nahlédnout do svých životních osudů, dostala od vedoucí odboru sociálních věcí prachatické radnice Jaroslavy Hauptmanové, které toto setkání vymyslela, krásnou růži. Čtvrtou růži si převzala Kateřina Kulhánková z Impaktu a Mateřského centra Dupy Dub, hlavní organizátorka a citlivá moderátorka setkání. Žena, která je také pro mnohé zdrojem inspirace.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist