Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Poslední rozloučení se št. rotmistrem Tomášem Procházkou

 PRACHATICE - 7. listopadu 2018 - 14:22 - Armáda České republiky, představitelé politického a veřejného života Prachatic a dlouhá řada obyvatel města se dnes v pravé poledne na hřbitově sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích rozloučili se štábním rotmistrem Tomášem Procházkou, který 22. října padl při vojenské operaci v  Afghánistánu. Na přání rodiny se nesmělo fotografovat.

 Text: Zdeněk Přibyl

   Půl hodiny před zahájením obřadu proudila ke hřbitovu dlouhá řada obyvatel Prachatic, mnozí s květinami i věnci v rukách. Pět minut před polednem proletěla nad závojem mlhy letka proudových gripenů a zazněly smuteční tóny vojenské kapely. Ze štíhlých vysokých buků se snášely k zemi sytě hnědé listy napité mlhou. Kytice v rukách vojáků, v uniformách i v civilu, skláněly svého hlavy k zemi. Byly mezi nimi i květiny se stuhami od českých voják ze základny Šindád v Afghánistánu, kde Tomáš sloužil.

   V pietní síni zněly anglicky zpívané pomalé písně od kapel Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers, Metallicy a Erika Claptona, podbarvené většinou smutnou kytarou.

   V několika větách tu zazněl a těm, kteří ho znali, i před očima přeběhl Tomášův krátký, ale naplněný život. Narodil se v Prachaticích 19. prosince 1976, do základní školy hodil na Zlatou stezku, pak se vyučil v Sezimově Ústí strojařskému řemeslu, absolvoval základní vojenskou službu a řemeslu se pak věnoval nějaký čas v soukromých firmách. Po vstupu do Armády ČR v roce 2002 se postupně stal kynologem a sloužil v několika zahraničních operacích - v Iráku, dvakrát v Kosovu a nakonec v Afghánistánu, která se mu stala osudnou.

   Starosta Prachatic Martin Malý připomněl Tomášovu velkou zálibu v kynologii, která předurčila jeho další životní směr. "Každý rok 11. listopadu na tomto místě vzpomínáme na padlé ve všech válkách a na všechny veterány. Važme si každého vojáka, který je ochoten bránit výdobytky naší evropské civilizace s nasazením života, tak jako Tomáš. Položil život na zahraniční vojenské misi, a stal se tak prachatickým novodobým hrdinou. Já i naši spoluobčané jsme na tebe hrdí. Nikdy na tebe, Tomáši, nezapomeneme, budeš stále v našich srdcích. Čest tvojí památce!" ukončil svou promluvu starosta Prachatic Martin Malý. 

   Poté se četl rozkaz ministra národní obrany České republiky Lubomíra Metnara, který Tomáše Procházku povýšil in memoriam z rotného na štábního rotmistra a vyznamenal ho válečným křížem.

      Duchovní a vojenský kaplan Petr Šabaka, který znal Tomáše od vidění, se pak zamyslel na padlým vojákem jako nad člověkem, přítelem, kamarádem, který každému rád pomáhal, a hlavně kynologem. "Stal se jím, když poprvé rozdal štěňata, která by nečekala dobrá budoucnost" uvedl kaplan. Pak vyslovil názor, že nejen že si Tomáš našel své psy, ale psi si našli jeho. Sloužil jako starší cvičitel a všichni ho měli rádi. "Odevzdáváme ti, Bože, našeho syna Tomáše," uvedl kaplan.

   Oba Tomášovi psi - tříletý německý ovčák Bred a dvouletý belgický ovčák Doky se vrátili do vlasti společně se svým psovodem. Nyní jsou v centru v Chotyni a čeká je opět výcvik a dostanou nového psovoda.

   Do zvuků Večerky na rozloučenou zahřměly na závěr tři salvy. Pietní obřad zakončila opět vojenská kapela Českou státní hymnou. Mezi dvěma věnci se stuhami před pietní síní se pak lidé podepisovali do pietních archů. Mnozí tam kromě svého podpisu připojovali ještě několik řádek. Většinou končily slovem: "Děkujeme."  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist