Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Dvě plakety Ministerstva obrany ČR putují do našeho regionu

 ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRACHATICE - 25. října 2018 - 7:20 - Do Volar a do Prachatic putují dvě ze třinácti plaket Ministerstva obrany ČR Péče o válečné hroby, které v úterý 23. října předala oceněným hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Převzali je Jaroslava Krejsová a Zdeněk Krejsa.

 Připravil: Zdeněk Přibyl, foto: Radek Šíma, Krajský úřad Jihočeského kraje, a Zdeněk Krejsa

   Slavnostní setkání v reprezentačních prostorách sálu Secese Krajského úřadu Jihočeského kraje zahájila hejtmanka Ivana Stráská. Jak zdůraznila,  je důležité mít stále na paměti a připomínat si svou historii a také osoby, které jsou uvedeny na řadě náhrobků a pomníků. „Nejde totiž jen o ten pomník, ale o tu vzpomínku samotnou. Naše země je dědictvím našich předků a my bychom si ho měli nejen vážit, ale i uchovávat pro budoucí generace,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.



   Ocenění získali plaketu a certifikát, udělený Ministerstvem obrany České republiky, odborem pro válečné veterány. Osobního předání se zhostil Imrich Vetrák, který objasnil symboliku na plaketě: „Největší plamen symbolizuje plamen ohně, války. Prostřední plamen je jako symbol svíčky, zapálené na počest obětí a nejmenší je zpodobněním slzy pozůstalých,“ vysvětlil pracovník ministerstva.



   Mezi třinácti oceněnými obdrželi plakety také Jaroslava a Zdeněk Krejsovi. "Zejména za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí, spojených s osudy žen, jež v roce 1945 absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar,“ uvedl Imrich Vetrák.

   Závěr slavnostních okamžiků patřil znovu hejtmance Jihočeského kraje. „Jsem ráda, že se právě vy takto příkladně staráte o tato pietní místa a chtěla bych vám za to jménem kraje poděkovat,“ uvedla ve svém poděkování všem oceněným.

   Za nominací Jaroslavy Krejsové a jejího vnuka Zdeňka Krejsy stojí Tomáš Turek z Městského úřadu Prachatice, který má ve své agendě oblast válečných hrobů. „V novinách jsem si všiml článku o příběhu Jaroslavy Krejsové a jejího vnuka Zdeňka Krejsy. Sleduji jejich práci již několik let a vážím si jednotlivců, kteří berou péči o válečné hroby za své, nejsou jim historie a památky lhostejné, “ to byl důvod, proč návrh na ocenění podal. „Připojuji se ke gratulacím,“ dodal Tomáš Turek.

   Ocenění předcházela dlouholetá práce Jaroslavy a Zdeňka Krejsových, kteří pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti KreBul vydali knihu Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků, dále sborník z konferencí, leporelo ke hřbitovu obětí pochodu smrti ve Volarech, videodokument o pamětnici Renatě Dindové, pohlednice k tématu zasílané pamětníkům. Realizují již 11 let konference o multikultuře, výstavy, například Helgy Hoškové i ve spolupráci s Židovským muzeem, byli inspirací pro Military Death March, podíleli se na rekonstrukci pamětní desky na hřbitově pochodu smrti ve Volarech, pořádají poznávací cesty po koncentračních táborech, besedy a přednášky ve školách, setkání s pamětníky apod.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist