Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 "Martin Malý prodal radnici poraženým," říká Ing. Jan Bauer

 PRACHATICE - 22. října 2018 - 10:10 - Koaliční jednání po komunálních volbách v Prachaticích dospěla do konkrétního tvaru. Radnici by měli pro příští čtyři roky vést Nezávislí Martina Malého a spolupracující subjekty. Dnes dáváme slovo těm, kteří mají tvořit  opozici. Otázky jsme položili Ing. Janu Bauerovi z ODS a nezávislých kandidátů.

 Zaznamenal: Zdeněk Přibyl

Jak hodnotíte volební kampaň ODS a nezávislých kandidátů i celkově v Prachaticích před říjnovými komunálními volbami?

   Pro mě osobně to byla kampaň, na kterou budu rád vzpomínat. Vsadili jsme na osobní kontakt a snažili se potkat skutečně maximum lidí, poslechnout si jejich názor na dění v Prachaticích a probrat, co město do budoucna potřebuje. Novinkou bylo to, že poprvé po mnoha letech nestála kampaň pouze na dlouholetých členech ODS. Představili jsme veřejnosti řadu dalších zajímavých osobností, které se chtějí v Prachaticích zapojit do veřejného života. Samozřejmě mě potěšilo, že lidé na náš program a výběr kandidátů slyšeli, dali nám důvěru a posílili naše zastoupení na radnici. Kampaně ostatních uskupení hodnotit nebudu. Ale v zásadě si myslím, že kampaň byla vedená slušně a bez zbytečných útoků.

Zatím se rýsuje více méně "staronové" vedení města Prachatice. Jaká byla vaše povolební koaliční jednání?

   Jednali jsme postupně téměř se všemi uskupeními, která mají zastoupení v zastupitelstvu. Tedy i s dosluhujícím starostou Martinem Malým a jeho vítězným sdružením Nezávislých. Jednání s ním bylo ale spíše formální. Od začátku bylo zjevné, že o spolupráci s dalšími stranami, kterým dali voliči důvěru, nestojí. Jak se nakonec ukázalo, náš pocit byl správný. Namísto debaty o širší spolupráci úspěšných stran Martin Malý upekl staronovou koalici s pomocí subjektů, které ve volbách propadly. Jeho vládu nad městem tak bude držet jediný sociální demokrat zvolený do zastupitelstva, komunista a zástupce hnutí ANO. Pro něj se navíc bude krkolomně tvořit agenda druhého - a předpokládám, že placeného - místostarosty. Kupčení s křesly a pašalíky bohužel zvítězilo nad zájmy města. Smutno je mi i z toho, že Martin Malý mluví o volbách jako svátku demokracie a současně přivede do vedení města komunistu, zatímco z ostatních radnic po celém Česku komunisté odcházejí. Je to ostuda.

V případě, že na ustavujícím zasedání zastupitelstva získá koalice
Nezávislých, ANO, ČSSD a jednoho mandátu zastupitele zvoleného za KSČM potřebné hlasy, jakou budete opozicí?


   Budeme se chovat slušně a budeme hlasovat v souladu s tím, co máme v programu. Určitě budeme ale méně smířliví než v minulosti. Prachatice dál povede koalice, která město zadlužuje, nerozvíjí a nepřipravuje na budoucnost. Je úkolem opozice informovat veřejnost a předkládat svá řešení, která jsou pro město lepší. A to budeme aktivně dělat.

Před volbami se vám osobně i ODS podařilo soustředit kolem sebe dost
nadějných mladých lidí. Jak s nimi budete dál pracovat?


   Máte pravdu, zapojení nových lidí do práce prachatické ODS mi udělalo velkou radost. A v žádném případě to nejsou lidé takříkajíc na jedno použití ve volbách. Naopak chceme naši vzájemnou spolupráci dál rozvíjet a využívat zkušenosti, které každý z nich do našeho týmu přinesl. Zdeněk Krejsa je respektovaný odborník na sociální sféru a neziskový sektor, František Bican pracoval ve Studentské radě a Adam Pošta ví, jak pomáhat handicapovaným lidem a přizpůsobit veřejný prostor jejich potřebám. Jsem rád, že se o ně můžu opřít.

Před volbami jste oslovovali veřejnost s řadou věcí, které by se ve městě měly dělat jinak než dosud. Co bude s vašimi nápady a směřováním dál?

   V zásadě už jsem odpověděl. Stejně jako bych nikdy nechtěl a nemohl být jen udržovacím starostou, stejně tak nechci být pasivním opozičním zastupitelem, který si příští roky v zastupitelstvu jen odsedí. Budeme naopak aktivní alternativou ke koalici Martina Malého, budeme pracovat na projektech, které máme v programu, předkládat je a prosazovat. Tentokrát Prachatice svou šanci na změnu kvůli postupu Martina Malého a osobnímu prospěchu některých zastupitelů propásly. Věřím, že příště už to vyjde.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist