Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 V Prachaticích bude starostou Martin Malý. Hlavní je rozpočet

 PRACHATICE - 19. října 2018 - 6:30 - Jednání o tom, kdo povede Prachatice, začala hned po komunálních volbách. Zhruba po deseti dnech z nich vzešlo možné budoucí vedení města. Má podobu tříčlenné koalice, v níž jsou vítězové voleb NEZÁVISLÍ Martina Malého, dále ANO a ČSSD s tichou podporou jednoho zastupitele, zvoleného za KSČM. Termín pro ustavující zasedání se hledá.

 Ptal se: Zdeněk Přibyl

   Vrací se také model dvou místostarostů na radnici. Starostou Prachatic bude dál Martin Malý. Toho jsme požádali o rozhovor. 

Přinesli jsme výsledky komunálních voleb v Prachaticích, složení nového zastupitelstvo a některé volební statistiky. Jak vy hodnotíte průběh a výsledky komunálních voleb v Prachaticích?

   Nejdříve bych si dovolil za naše uskupení NEZÁVISLÍ poděkovat našim voličům za jejich podporu, ale také občanům města, že se dostavili k volbám ve větší míře, než tomu bylo před čtyřmi lety, byť bych si přál, aby tato účast byla ještě větší. Vnímám, že volby jsou jakýmsi svátkem demokracie.

   Myslím, že v letošním roce proběhla před komunálními volbami kampaň, jakou město před tímto typem voleb nepamatuje. Až na drobné šťouchance, které však nebyly nikdy z naší strany, si myslím, že proběhla velice kultivovaně a slušně. Já i celé uskupení NEZÁVISLÍ jsme se snažili v kampani připomenout to, co jsme za čtyři roky volebního období dokázali, tedy jak jsme splnili své sliby a co bychom chtěli zrealizovat v následujícím volebním období, jestliže nám bude dána důvěra. Je zřejmé, že náš program voliče zaujal.

   Co se týká volebního výsledku našeho uskupení NEZÁVISLÍ, tak mohu říci, že jsem spokojen. Oproti volbám před čtyřmi lety jsme získali o 6580 hlasů více, což představuje nárůst o přibližně jednu třetinu, a to není málo. Náš celkový výsledek 31,32 % byl jasným vítězstvím s přesvědčivým náskokem před dalšími subjekty, které skončily pod 20tiprocentní hranicí. Tento výsledek potěší, ale i zavazuje. Musíme se snažit splnit vše, co jsme slíbili.

Týden po volbách jste řekl, že pokud jde o povolební vyjednávání, jste mírným optimistou. Jak hodnotíte povolební vyjednávání - vaše i celkově v Prachaticích?

   Co se týká povolebního vyjednávání, tak musím přiznat, že v určitý okamžik to vypadalo, že jako vítěz voleb budeme odstaveni do opozice a vznikne koalice pod vedením ODS, bez nás. Záhy po volbách informoval internetový deník Jižní Čechy Teď, že pod taktovkou ODS došlo hned druhý den po volbách ke schůzce a dohodě čtyř menších poražených politických subjektů o společném postupu při vytváření koalice bez vítěze voleb. Tyto subjekty disponovaly 10 hlasy zastupitelů z ODS, Živé Prachatice, Pro Prachatice a KDU-ČSL. Chybějící jedenáctý hlas se tak pokoušeli získat.

   Z naší strany také došlo k několika jednáním. Samozřejmě bych nejraději spolupracoval nadále s těmi, se kterými máme dobré vztahy, podobný program a dobré zkušenosti z posledního volebního období. Tyto požadavky splňuje současná dosluhující koalice NEZÁVISLÍ+ANO+ČSSD, která disponuje také 10 mandáty.

   Aby byla budoucí koalice co nejstabilnější, měli jsme záměr posílit ji o další subjekty, ale byli jsme připraveni diskutovat i o jiném uspořádání. Kontaktovali jsme tedy uskupení Živé Prachatice, které vstup do koalice s námi odmítly. Stejně odmítavý postoj byl i ze strany ODS. A protože spolupráci s lídrem za sdružení Pro Prachatice a lídryní za KDU-ČSL jsme si z důvodu dřívějších špatných zkušeností nedokázali představit, vyjednávací prostor se tak zúžil na jedinou možnost, a to na znovuvytvoření staronové koalice NEZAVISLÍ+ANO+ČSSD, která je bohužel koalicí menšinovou.

   Tuto patovou situaci nakonec vyřešil formou tiché podpory zastupitel Zdeněk Kollar zvolený za KSČM, když přislíbil chybějící jedenáctý hlas. Tuto podporu však vyjádřil jako zastupitel Zdeněk Kollar, nikoliv KSČM jako politická strana, jak již proběhlo tiskem. Naopak, místní organizace KSČM dokonce vydala prohlášení, že tuto koalici podporovat nebude. Pokusíme se však hledat podporu i napříč celým politickým spektrem v zastupitelstvu, neboť se často objevují některá shodná témata. Nespornou výhodou této třístranné koalice je, že máme spolupráci již vyzkoušenou. Společně jsme za uplynulé období prosadili a zrealizovali rekordní objem investic a celou řadu projektů máme připravených. Programová shoda tak byla veliká, a to je hlavní.

   Trošku mě mrzí na komunální úrovni polemika o levici, či pravici. Myslím, že politika na komunální úrovni je hlavně o lidech. Co je levicového (komunistického) či pravicového na rekonstrukci bazénu, letního kina, Štěpánčina parku, Malého náměstí, CEV Dřípatka, opravy našich škol, ulic či chodníků? Myslím, že takové soudy jsou jen zástupným důvodem pro destruktivní kritiku čehokoliv a kohokoliv a házením klacků pod nohy různým projektům. Ale i tak zůstávám optimistou.

Jak tedy bude na základě koaličních vyjednávání vypadat nové vedení města?

   NEZÁVISLÍ jako vítězové voleb obsadí pozici starosty prostřednictvím mé osoby. ANO a ČSSD budou mít každý svého místostarostu - Miroslava Lorence a Jana Klimeše. Zbylá čtyři místa v Radě města Prachatice budou obsazena kandidáty našeho uskupení NEZÁVISLÍ. Vracíme se tak k modelu dvou místostarostů, který zde byl do roku 2010, tedy než jsem byl zvolen starostou. V té době vrcholící finanční krize, kdy docházelo ke snižování mezd prakticky v celé společnosti, jsme post druhého místostarosty z úsporných důvodů, ale i z důvodu politických dohod, zrušili. Celou dobu jsem ale vnímal, že to nebyl příliš šťastný krok, protože objem práce na radnici stále narůstá, jak z hlediska legislativního, tak z hlediska obrovských investic.

   Jednoho uvolněného místostarostu má celá řada obcí, od velikosti několika stovek nebo několika málo tisíc obyvatel. Na prachatickém městském úřadu však pracuje více než 100 zaměstnanců a dalších několik stovek je zaměstnáno v městem založených nebo zřízených městských organizacích. Věřím, že toto rozhodnutí občané pochopí a že přispěje k lepšímu chodu úřadu i správě celého města. Ne nadarmo je ve většině bývalých okresních měst nejen v Jihočeském kraji zaveden model dvou, ale i více místostarostů.

Kdy se sejde ustavující zastupitelstvo?

   Přesný termín ustavujícího zastupitelstva oznámíme v nejbližší době.
 

Vyjmenujte, prosím, tři hlavní úkoly, které město s novým vedením musí řešit rychle, a tři hlavní do budoucna.

   V prosinci musíme schválit rozpočet města na příští rok. V něm musí být schváleny finanční prostředky především na pokračující rekonstrukci našeho plaveckého bazénu a výstavbu nové střelnice ve spolupráci se střeleckým klubem, abychom odblokovali stavební uzávěru a zatížení hlukem v oblasti Cvrčkova až po Oseckou ulici. Dalšími položkami rozpočtu musí být finanční prostředky na dokončení projektových prací na rekonstrukci Štěpánčina parku, Malého náměstí, CEV Dřípatka, střelnice a mnohé další. Věřím, že rozpočet bude schválen, jinak se výše zmíněné projekty zastaví, a to si vůbec nedovedu představit.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist