Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 FOTO: Volarští ochotníci pobavili občany hrou Zase ti tupitelé

 VOLARY - 3. října 2018 - 15:49 - Předposlední sobotní zářijový večer nabídl volarským občanům jednoaktovku "Zase ti tupitelé". Zrcadlo možná i dnešní době v ní šikovně nastavili herci Volarského ochotnického souboru amatérů (VOSA).

 Text a foto: Ladislav Beran

   Šlo o jednoaktovku z jednoho známého či neznámého místa, v kterési obci, kdesi někde, kde právě jednalo obecní zastupitelstvo. Autor Petr Tomšů tuto hru připravil zejména pro ochotnická divadla tak, aby ukázal, jak to probíhá na zasedání zastupitelů obcí a měst v podstatě všude ve světě.

   Místní zastupitelé mají tedy na programu několik bodů, od ověření zápisu z minulého jednání, až po interpelace zastupitelů a občanů. Než vše začne, paní, která provádí zápis, zahájí jednání slovy "...a prosím, neházejte sklenice na zastupitele, když, tak použijte pet lahve." Pan starosta si na jednání vybral ze sady tří řetězů ten zlatý, neboť jednání bylo jubilejní, desáté. Přivítal kolegy a přečetl program jednání. 



   Veškeré projednávané body jsou projednány za účasti přímých účastníků a tak výherní automat v hospodě přijde vysvětlovat majitel firmy, který uvede na pravou míru, že výherní automat nahradí kvízomat. A první várka útoku na bránice je tady. Úpravu chodníků dostane místní podnikatel, neboť vyhrál v transparentním výběrovém řízení a samozřejmě se začne tam, kde firma sídlo má.

   A na závěr přišlo schválení textu na pamětní desku pro místního rodáka. To vyvolá největší vlnu střetu zájmů všech tak, že nakonec se musí hlasovat a poněvadž je demokracie, tak nejdříve hlasuje široká veřejnost, a poté zastupitelé. Končí to smírem a hlavně zajímavým zjištěním. No a jak vše dopadne, na to je potřeba zajít na reprízu, neboť to stojí za to.



   Co dodat na závěr? Snad to, že i zastupitelé malých míst v komunální politice se musí vyrovnat s korupcí, střetem zájmu, hloupostí,  populismem a politikařením. I zde platí, že nejvíc času se věnuje těm největším hloupostem a občan se stává tím druhým.



   Je třeba to brát tak, že tato jednoaktovka humornou formou zvýrazňuje mnohé vlastnosti nás všech a je třeba ji chápat jako dobrou politickou satiru, která zjednodušeně ukazuje, na jakých principech funguje politika všude na světě...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist