Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Theodor Pártl je laureátem Stříbrné pamětní medaile Senátu!

 PRAHA/STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 28. září 2018 - 9:17 - Ve čtvrtek 27. září obdrželo v Senátu jednadvacet osobností z oblasti vědy, kultury, vzdělávání, sportu a společenského života Stříbrnou pamětní medaili Senátu. V předvečer Dne české státnosti ji ve Valdštejnském paláci převzal také Theodor Pártl, pedagog, hudebník, skladatel, sbormistr a zakladatel Pěveckého sboru jihočeských učitelek.

 Připravil: Zdeněk Přibyl, foto poskytl Senát České republiky 

   Předseda Senátu Milan Štěch si na základě tipů od senátorů vybírá každoročně ty osobnosti, jejichž odborný nebo společenský kredit je výjimečný a jejich úspěchy, konkrétní činy anebo postoje lze dát za příklad ostatním.

Theodor Pártl s jihočeským senátorem Jiřím Šestákem, který jej na udělení Stříbrné pamětní medaile Senátu navrhl

   V seznamu laureátů Stříbrné pamětní medaile Senátu pro rok 2018 se uvádí: "Český pedagog, hudebník, skladatel a sbormistr se narodil v roce 1933 ve Strunkovicích nad Blanicí, kde trvale žije. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po působení na několika venkovských školách v Pošumaví vyučoval na Pedagogické škole v Prachaticích (1963-1993) a na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích (1993-2013). V roce 1963 založil Pěvecký sbor jihočeských učitelek, s nímž působí dodnes. Koncertoval po celé naší vlasti, téměř v celé Evropě a získal řadu významných ocenění. Počátkem 90. let Theodor Pártl začal při zaměstnání soukromě hospodařit na restituovaných pozemcích, stal se místostarostou obce, založil Pěvecký sbor a orchestr sv. Dominika, obnovil místní TJ Sokol atd. V rodném městečku mu bylo uděleno čestné občanství."

Tři Jihočeši v předvečer Dne české státnosti  (zleva) - místopředseda Senátu Jiří Šesták, sbormistr Theodor Pártl a předseda horní komory Parlamentu Milan Štěch

   „Ocenění udělujeme za dlouhodobou činnost, často i celoživotní přínos v určitém oboru. Oceňujeme také talentované lidi, kteří toho mají ještě mnoho před sebou či podali mimořádné výkony,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch. Zároveň v letošním roce oslav stého výročí založení Československa vyzdvihnul zásluhy těch, kteří prožili bezmála kompletně tuto dobu. „Zejména jim náleží kromě udělení stříbrné medaile Senátu zvláštní poděkování za to, že se mimo své profese věnovali či dosud věnují také předávání svých celoživotních zkušeností nastupujícím generacím, a přenesli tak své životní příběhy a moudrost do budoucnosti. Žádná byť sebelepší učebnice se nemůže nikdy vyrovnat bezprostřednímu svědectví pamětníka,“ uvedl předseda horní komory parlamentu ČR Milan Štěch ve svém projevu.

   Jeho slova jsou jako ušitá i na životní příběh a dílo Theodora Pártla, který v neděli oslaví 85. narozeniny. Ze srdce mu blahopřejeme!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist