Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Kreslený Vimperk 2019. Kalendář pokřtili Ve Skále

 VIMPERK - 26. září 2018 - 18:44 - Starosta města Vimperka Pavel Dvořák a všestranná výtvarnice Jana Plechingerová pokřtili dnes, ve středu 26. září, za asistence vedoucího odboru školství, kultury a cestovního ruchu radnice Zdeňka Kuncla ve vimperské kavárně Ve Skále zbrusu nový kalendář města na rok 2019. Jmenuje se příznačně Kreslený Vimperk. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Nový kalendář se podle slov starosty Pavla Dvořáka od všech dosavadních výrazně liší uplatněnou výtvarnou technikou. "Kresby pro naše město charakteristických míst a motivů, to je to, co se mi v tomto kalendáři velmi líbí. Leží na mém stole na radnici už pár dní a nemohu se na něj vynadívat," vyznal se starosta Pavel Dvořák a dodal: "Nový kalendář nám velmi pomůže v propagaci našeho města."

   Výtvarnice Jana Plechingerová, vystudovaná malířka skla a keramiky, přistoupila ke svému úkolu zodpovědně. "Město jsem si poctivě prošla a prostudovala jeho typická místa, a také různá zákoutí. Práce na kalendáři mě zcela pohltila, že jsem zapomněla i na čas. A toho bylo při tomto způsobu tvorby třeba opravdu hodně," řekla pro PRACHATICKOnews.cz autorka kalendáře. Obrázky má všechny ráda, ale nejvíc se jí prý líbí říjnové Městské zákoutí.

   Ocenění se dostalo i výrobci kalendáře, kterým je Akcent tiskárna Vimperk s.r.o. Akcent se postaral jak o grafickou úpravu, tak sazbu a tisk. Kalendář vydalo Město Vimperk a vyšel v nákladu 1100 kusů. Podle slov Zdeňka Kuncla, nejsnadněji si ho mohou zájemci pořídit v městském Turistickém informačním centru. Autorka ho podepsala zároveň i svým dívčím jménem Jana Bromová Plechingerová.

   Současně s křtem kalendáře, který se těšil značné mediální pozornosti, předala Jana Plechingerová starostovi Vimperka Pavlovi Dvořákovi originální kresby. "Jsme za ně velmi rádi a už uvažujeme o tom, že je vystavíme a kvalitními kopiemi kreseb podarujeme postupně vzácné návštěvy, které do Vimperka přijíždějí," ocenil to Pavel Dvořák.  

   Dodejme ještě, že autorka kalendáře Jana Plechingerová, rodačka z Jámy u Lhenic, projevila svůj výtvarný talent už v Základní škole ve Lhenicích. Ten ji postupně přivedl na Integrovanou střední školu sklářkou v Třeboni. Své umění následně rozvíjela jako malířka skla a obrazů potupně v několika výtvarných dílnách. Vimperská veřejnost ji zná z jejího současného působení v tetovacím uměleckém studiu UMTAGA. Malbě a kresbě se však věnuje i nadále. A to je dobře...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist