Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
  

 FOTO: Nejznámější český rybář Jakub Vágner pobavil i poučil

 VIMPERK - 20. září 2018 - 14:46 - Pozornost zcela zaplněného velkého sálu Městského kulturního střediska ve Vimperku patřila ve středu 19. září nejznámějšímu českému rybáři Jakubovi Vágnerovi. Jeho večer byl součástí a doprovodným programem sedmnáctého Mezinárodního filmového festivalu o zvířatech a přírodě NaturVision 2018.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

    Přesněji řečeno - Jakubova speciální přednáška, jak on ji umí, byla v duchu NaturVisionu o zvířatech a přírodě, ale také o lidech, jejich soužití s přírodou a nakonec i o výchově mladých. Kdo ho viděl a poslouchal při NaturVisionu vloni, mohl si všimnout, že tentokrát byl trochu ustaranější, vyprávěl ovšem precizně a s vyzněním do vtipu či vtípku, ale o poznání jemnějšího. 

   V přednášce nechyběly skvělé Jakubovy fotografie dokumentující například strastiplnou cestu k zamrzlým sibiřským jezerům a lov velkých štik a okounů pod ledem, velkou část večera opět věnoval krásné a drsné Amazónii a posluchači a diváci v jednom se dočkali i projížďky světem, v níž se neztratilo ani Jakubovo oblíbené i drsné africké Kongo, o kterém řekl, že je to také jeho vášeň.

   Co se tedy mohli malí i velcí diváci zejména dozvědět? Třeba to, jak se jezdí se starou vojenskou technikou po zmrzlé Sibiři, kde se teploměr noří k -45° až -50°Celsia, jak se vrtají díry do ledu zamrzlých jezer a loví ryby, či jak se léčí omrzlý nos. A taky jak bychom si měli vážit Amazónie, protože z ní pochází víc než polovina vody, kterou pijeme či se s ní myjeme i u nás! "Měli bychom si chránit Amazónii, ze které je většina našich léků a jejíž bohatství jsme objevili a užíváme snad jen z jednoho procenta. Třeba kupovat tam rozsáhlejší plochy a na nich bránit ničení životně důležitých pralesů," řekl mimo jiné Jakub Vágner.

   Nesoustředil se jen na ryby, ale všímal si a komentoval chování a zvyky dalších zvířat - hadů, divočáků, motýlů. Viděli jsme, jak mu slouží jeho skládací kanoe, mohli jsme nahlédnout do jeho života s pralesními indiány, se kterými se učil vyrábět jed kurare, lovit i chovat se slušně k přírodě. "My u nás z ní bereme co chceme, ale indián v Amazonii jen to, o potřebuje..."

   Závěrečná, zrychlená projížďka světem po dvou hodinách představila ještě krásná místa a rovněž Jakubovy životní, trofejní ryby, až po krokodýlí rybu, sumce z českých vod a neuvěřitelnou tygří rybu. Za nejkrásnější místo na světě však považuje Českou republiku, která je pro něho - zatím - nádherným místem ke klidnému životu.

   Při přestávce a po skončení přednášky se Jakub Vágner ocitl doslova v obležení malých i velkých diváků. Se všemi se pozdravil, představil se, podal ruku, a také se podepsal. A tak jen potvrdil, že lidé, kteří hodně umí a mnoho dokázali, jsou většinou skromní...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist