Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vojenský tábor v roce 1968 ve Zdenicích. Uvidíte v knihovně

 PRACHATICE - 21. srpna 2018 - 16:33 - Slyšeli jste od pamětníků pohnutých událostí roku 1968 o polním táboře okupačních ruských vojáků ve Zdenicích? Jestli ne, tak teď se o něm a o osmašedesátém roce v Československu a jižních Čechách můžete dozvědět hodně zajímavého na výstavě ve foyer prachatické Městské knihovny. Otevřena byla dnes, v úterý 21. srpna odpoledne, a potrvá do neděle 2. září.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Výstava nese podtitul Invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 z archeologického pohledu. A za jejím zrodem a předcházejícím archeologickým průzkumem lokality stojí Ústav archeologie a muzeologie filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně s grantovou podporou Jihočeského kraje a Města Prachatic.

   Otevření výstavy se zúčastnili i představitelé Prachatic. Ředitelka Městské knihovny Prachatice Hana Mrázová přivítala starostu města Martina Malého a místostarostu Jana Klimeše.

   Archeologický průzkum bývalého ruského polního vojenského tábora ve Zdenicích vedla se svými studenty doktorka Jana Mazáčková, která je také autorkou výstavy. "Padesát let od události nás inspirovalo. Já mám to ležení vlastně za barákem. Přesněji - na rozhraní katastru Prachatic a Nebahov, nebo - chcete-li - na pomezí někdejší říše a protektorátu. Zkrátka na strategicky významném místě, které mělo pomoci invazním vojskům ovládnout Prachatice, město s velkou vojenskou posádkou," říká a dodává, že přesně od dnešního dne se po padesáti letech toto místo podle platných zákonů stává archeologickou památkou.

   Podle jejích slov tu bylo umístěno ruské radiolokační stanoviště. Invazní vojska tu byla až do 4. listopadu 1968.  Nalezla se tu například kamna v jedné zemnici, která sloužila k ubytování vojáků, a další kamna vyhozená. V terénu je dosud velmi dobře znát umístění kuchyně, záchodů a dalších bodů vojenského ležení v podobě zahloubených jam a jamek. Při průzkumu se vycházelo i ze vzpomínek paměťníků.

   Tým Jany Mazáčkové pracoval metodami jako v každé jiné archeologické situaci. "Dali jsme do toho mnoho energie a přineslo nám to nové zkušenosti. Hodně se při tom naučili naši studenti, za to jsem velmi ráda," řekla pro PRACHATICKOnews.cz doktorka Jana Mazáčková.      

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist