Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Záchranáři společně pomohli cyklistovi se srdeční zástavou

 ŠUMAVA - 10. srpna 2018 - 9:23 - Tropické dny ohrožují naše zdraví i při sportování či turistice a přidělávají práci také zdravotnickým záchranářům. Ti byli nedávno opět úspěšní na Šumavě, kde pomohli staršímu cyklistovi s náhlou srdeční zástavou. Jeho resuscitace se podařila.

 Text: Zdeněk Přibyl

   Podrobnosti nám sdělili Petra Kafková, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, a Radek Zeman, tiskový mluvčí Horské služby.

   "Starší muž v úterý 7. srpna dopoledne zkolaboval při cykloturistice v NP Šumava. Tísňovou výzvu o kolapsu cyklisty nedaleko Plešného jezera obdrželo Zdravotnické operační středisko ZZS Jihočeského kraje krátce před jedenáctou hodinou. Z komunikace s volajícími vyplynulo, že je pacient stižen náhlou srdeční zástavou. Na místo události okamžitě vyjela posádka Rychlé zdravotnické pomoci z Horní Plané, vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby Bechyně a byl aktivován i first responder z Horské služby Šumava. Operátor linky 155 zároveň instruoval volající, jak mají muže do příjezdu záchranářů resuscitovat," napsali nám společně oba mluvčí.

   Začátek záchranné akce popsal Václav Cypro mladší, zasahující člen Horské služby Šumava. „Pohyboval jsem se shodou okolností nedaleko, takže u pána jsem byl během pěti minut. V tu chvíli se mu už za pomoci laické resuscitace pokoušeli obnovit životní funkce náhodní turisté. Ihned jsem tedy pacienta převzal a nasadil automatický externí defibrilátor (AED).“

   Přístroj ihned vyhodnotil zdravotní stav turisty a doporučil jeden výboj. „Vzápětí dorazil i člen Informační a strážní služby Národního parku Šumava a okamžitě se zapojil. Spolu jsme dál pacienta resuscitovali a AED postupně doporučil další tři výboje. Ten poslední byl úspěšný a muži se životní funkce obnovily,“ uvedl Václav Cypro ml. s tím, že mezitím na místo dojel sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Horní Plané.

   Vzápětí dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Na místě nebylo možné přistát, proto se lékař a záchranář spustili za pomoci palubního jeřábu na hráz Plešného jezera. K sanitce je dovezl člen HS Šumava. Zdravotníci pacienta v sanitce napojili na umělou plicní ventilaci a za pomoci léků stabilizovali jeho životní funkce. Po poskytnutí komplexní přednemocniční neodkladné péče byl pacient převezen na heliport u osady Jelení vrchy. Odtud byl letecky transportován na Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice.

   „My už jsme převzali pacienta s obnovenou srdeční činností. Takže bych chtěl poděkovat Horské službě i strážcům NP Šumava za profesionální záchranu života. Bez jejich úsilí by se zřejmě pánovi nepodařilo pomoct,“ uvedl k zásahu MUDr. Zdeněk Pašek, lékař LZS.

   „Velkou zásluhu na záchraně německého turisty mají kolemjdoucí, kteří se jej snažili za pomoci operátora Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje do příjezdu záchranářů oživit. Stejně tak patří dík i přítomnému členovi ISS NP Šumava, který se kvalifikovaně do resuscitace zapojil,“ komentoval zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

   "Jedná se o další ukázkový příklad funkčního řetězce přežití. Díky rychlému zásahu člena Horské služby, rozpoznání náhlé zástavy oběhu, včasně provedené defibrilaci a následné lékařské po-resuscitační péči se podařilo zachránit lidský život. Akce potvrdila, že náš systém First responderů vytvořený z ostatních složek IZS je plně funkční a je dalším krokem, který může výrazně zvýšit šance při náhlé zástavě oběhu i v řídce osídlených oblastech Jihočeského kraje," dodávají Petra Kafková a Radek Zeman.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist