Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 FOTO: Osady založené na Zlaté stezce před 400 lety. Výstava

 PRACHATICE - 28. června 2018 - 14:00 - AKTUALIZOVÁNO - 1. července 2018 - 7:17 - Pozornosti mezinárodního diváckého  obecenstvo se těší výstava, otevřená v pondělí 25. června v Zimní zahradě a foyer Nové radnice v Prachaticích. Jmenuje se Osady založené na Zlaté stezce v roce 1618 (400 let) a v Prachaticích bude otevřena do 19. července. Pak se přesune do partnerského bavorského města Grainetu, kde bude zpřístupněna o Bavorsko českých soumarských slavnostech 21. a 22. června a pak tu potrvá až do 24. srpna.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Mezinárodní je tato výstava už svým česko - bavorským založením a stala se jí ještě víc v průběhu letošních Slavností solné Zlaté stezky v Prachaticích, které se konaly 29. a 30. června (fotoreportáž z nich připravujeme). To si ji tu totiž prohlíželi hosté z řady partnerských evropských zemí.

   Otevření výstavy ve foyer Nové radnice se stalo dalším mezníkem dvě desítky let trvajících dobrých vztahů Prachatic a partnerského bavorského Grainetu. Zahájili ji starostové Martin Malý a Kaspar Vogel za přítomnosti členů česko bavorského Soumarského spolku Grainet, EUREGIA Bavorský les - Šumava a dalších hostů.

   Obdiv a vyslovené vysoké uznání mířily hlavně na přítomné osobnosti, které stály u zrodu partnerství - tehdejšího starostu Prachatic Miroslava Bojanovského a předsedu Soumarského spolku Grainet Hanse Fuchse. Stezku prozkoumali a vědecký rámec jí dali historik František Kubů z Prachatic a archeolog Petr Zavřel z Českých Budějovic (oba jsou i soumary). Jejich knihy jsou součástí výstavy vedle ukázek zajímavých nálezů na stezce.

   A co od výstavy, která vznikla ve spolupráci Soumarského spolku Grainet a Města Prachatic, můžete očekávat? Shrnuje život a historii nově založených osad na Zlaté stezce i obchod na ní. Jde o tzv. Volarské šance na české straně a obce Herzogsreut, Schwendreut a Leopoldsreut na bavorském území. Seznamujeme se s nimi hlavně prostřednictvím fotografií a podrobného popisu.

   Vystavené předměty pomohou návštěvníkům představit si namáhavou práci soumarů, kteří přepravovali po stezce náklady v karavanách. Každý se tu také může na chvíli soumarem stát a vyzkoušet si soumarské oblečení. Výstava nabízí i film o životě na Zlaté stezce a fotografie i video z pochodu grainetských a prachatických soumarů z Bad Reichenhallu do Prachatic v roce 2010. 

   Grainetské soumary a obec Grainet spojuje s partnerským městem Prachatice přátelství trvající více než dvacet let. Tato přeshraniční výstava otevírá novou kapitolu v tomto partnerství, shodli se starostové a představitelé soumarského spolku. Přijďte se i vy dozvědět něco víc o staletích života na obou stranách hranice díky této výstavě, která je finančně podporovaná EUREGIEM.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist