Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Prachatice nově vyznačily zajímavý zeměpisný bod

 PRACHATICE - 22. června 2018 - 15:35 - Pokud máte v těle aspoň kousek dobrodruha či cestovatele - nebo to samé v ženském vydání - neměla by vám být lhostejná informace, že Prachatice mají nově vyznačený zeměpisně zajímavý bod. Je to průsečík 49. rovnoběžky a 14. poledníku. Najdete ho na Lázních sv. Markéty.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Bod leží hned u silničky ke kapli sv. Markéty, je vyveden v lesním kameni, jaké se nacházejí na svahu hory Libín, a doprovází ho originální skulptura ze stylizované kovové zeměkoule s naznačeným křížením, hovící si na velkém kameni. A také docela pohodlná lavička, odkud na to vše můžete v pohodě a ve stínu ještě docela mladých, zelených buků, hledět.

 

   Při slavnostním odhalení zajímavého bodu v pátek 15. června jsme na to hleděli právě ze silnice a poslouchali prachatického starostu Martina Malého, autora myšlenky na zviditelnění místa lesního inženýra a jednatele Městských lesů Prachatice v důchodu Františka Štěrbu a jeho nástupce Ing. Jana Pěstu.

   Dozvěděli jsme se například, že takových průsečíků poledníku a rovnoběžky je v naší republice jen deset. Označení a vytyčení toho našeho že zajistily Městské lesy Prachatice s.r.o., když přesné zaměření provedl Geoplan Prachatice s.r.o. Autorem kovářských prací že je umělecký kovář Martin Boška a kamenického díla pak Kamenictví Váňa - výroba, montáže s.r.o.

   Pravda je, že fajnšmekři o tomto bodu věděli už v letech minulých, mluvili o něm spíše jen šeptem, s nevysloveným náznakem, že o tom nikdo nechce slyšet, aby snad nenaštval tehdy ve městě přítomnou armádu. To vám nikdo nepotvrdí ani nevyvrátí. Nechme to proto koňovi, ten má hlavu větší - jak říká bodrý lid jihočeský.

   Ale ještě jedna nevyslovená věc tu možná je. Tedy pokud byste si na místě samém, v dobrém a s úsměvem, připomněli scénu z Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem v podání členů Divadla Járy Cimrmana, bude to podobnost jen mírně náhodná. Ono divadelní Jdu na sever... a už jdu na jih! při překračování průsečíku tady sice nezažijete, ale stejně se to ani zde neochodí!

   A proto sem choďte a voďte své přátele. Na tomto svahu Libína, jak připomněl starosta Martin Malý, postupně přibývá míst a stezek, vhodných k procházkám a odpočinku. Od Fefrovských rybníků stezkou víly Majdalenky a zčástí opravenou kolonádou až k naučné stezce, které lidé říkají Pavučina. A jednou ještě dál, směrem k Patriarchu...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist