Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Představitelé Volar společně s veřejností uctili válečné oběti

 VOLARY - 9. května 2018 - 9:30 - Vedení města Volar, radní a zastupitelé společně s veřejností uctili v úterý 8. května oběti válek.
Pietní akt k výročí osvobození města Volar od nacistů v druhé světové válce se tradičně koná na dvou místech.

 Text a foto: Ladislav Beran

   Nejdříve u pomníku Charlese Havlata položilo vedení města a radní kytici. Poté drželi minutu ticha na místě, kde americkou kolonu napadli příslušníci 11. pancéřové divize SS, kteří se skrývali v okolních lesích. Svobodník 3. armády U. S. Army Charles Havlat, který seděl v prvním jeepu v koloně, byl okamžitě zabit a další čtyři vojáci z obrněného vozu M8 byli těžce zraněni po zásahu pancéřovou pěstí.



   Druhá část pietního obřadu se konala tradičně na Hřbitově obětí pochodu smrti, který se ve Volarech zastavil po strastiplné cestě téměř po sedmi stech kilometrech z Německého Helmbrechtsu. Na tomto místě odpočívá životem věčným na devadesát pět židovských žen, kterým zbývalo k novému, svobodnému životu už jen pár desítek hodin. Položením květin a minutou ticha i zde uctili oběti všech válek společně s vedením města zástupci politických stran a občané Volar.



   Na obou místech připomněla starostka města Martina Pospíšilová osvobození Volar i celé České republiky od německého fašismu a zdůraznila nesmyslnost válek. "Uplynulo již 73 let od konce druhé světové války a je důležité si toto období a hrůzu válek připomínat," uvedla starostka Martina Pospíšilová.



   Žijeme ve svobodném světě, kdy mír je na prvním místě, a je třeba si toho vážit. Buďme tolerantní k sobě i druhým a važme si toho, že přes sedm desítek let jsme svobodní.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist