Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Smutná zpráva: Zemřel František Jančík, skladatel a pedagog 

 PRACHATICE - 4. května 2018 - 8:50 - S velkou lítostí a smutkem jsme přijali zprávu, že zemřel prachatický autor, skladatel a pedagog pan František Jančík.

 Jan Hovorka, Klarinetový soubor Prachatice

   Dovolte, abychom touto cestou poděkovali Františkovi za jeho tvorbu nejen pro Klarinetový soubor Prachatice, ale ostatní hudební spolky a muzikanty nejen v našem městě.

   František Jančík se narodil 1. srpna 1935 v moravských Vizovicích. Maturoval na gymnáziu v Uherském Brodě, kde se mu dostalo hudebních základů. Jeho učitelem byl Emil Hába, absolvent varhanické školy Leoše Janáčka. Na pražské konzervatoři studoval klavír, skladbu, hru na cimbál a klarinet. Po absolutoriu pobyl dva roky v Uměleckém vojenském souboru Praha a od roku 1961 působil jako korepetitor a sólista ve Státním souboru písní a tanců. Dva roky účinkoval v Laterně Magice a absolvoval jejich zájezdy. V letech 1963 - 1968 byl uměleckým vedoucím cimbálového orchestru Vysoké školy ekonomické. V roce 1974 byl na základě konkurzu přijat na Státní pražskou konzervatoř jako profesor klavírního doprovodu. Od roku 1983 byl osm let členem Pražského komorního baletu Pavla Šmoka. V roce 1975 a od roku 1991 byl interně přijat na taneční katedru Akademie múzických umění, kde skončil v roce 2005. Od té doby žil v Prachaticích.

   František Jančík je autorem nespočetného množství skladeb vážné i taneční hudby. Bohatá je také jeho dlouholetá interpretační činnost. V období pobytu v Prachaticích spolupracoval s mnohými soubory a pěveckými sbory a vytvořil tak velký archív svých různorodých a specifických skladeb.

   Také v této době vzniká několik jeho autorských večerů a koncertů po celé České republice a také jeho profilové CD s autorskými skladbami a také záznam jeho Kantáty a například kolekce skladeb šitých na míru právě našemu souboru.

   Posledním autorským koncertem Františka Jančíka byl koncert, věnovaný jeho tvorbě, který se odehrál v srpnu loňského roku v jeho rodných Vizovicích, kde se setkal společně s námi interprety s velkým ohlasem a uznáním. Jeho skladby byly také vysoce a kladně hodnoceny na různých mezinárodních soutěžích, které jsme absolvovali.

   Na Františka Jančíka nikdy nezapomeneme. Děkuji Ti, Františku, za Tvou tvorbu, lidskost, upřímné přátelství i mnohé společné diskuze o muzice.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist