Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Hus Muž nabídne všem pohodu, ale také souboj elitních borců!

 PRACHATICE - 24. dubna 2018 - 15:40 - Už za necelé dva týdny, v sobotu 5. května, proběhne v okolí Křišťanovického rybníka premiérový Hus Muž Cross Duathlon. Prostředí, které bylo v posledních letech domovem Xterra Czech, tentokrát chtějí pořadatelé - rodina Pilouškova - představit i z jiného pohledu.

 Připravil: Zdeněk Přibyl, fotografoval Václav Pancer

   Na pohodový závod pro začátečníky i zkušené borce se trochu překvapivě chystají i největší hvězdy českého triatlonu. Hus Muž tak již zdaleka není jen malou Xterrou, ale svébytným závodem! Letos je závod i součástí českého poháru pod názvem Cross Triathlon Czechtriseries.



   Když před rokem přišel tým okolo Michala Pilouška s triatlonem Hus Muž, tak bylo jasné, že není cílem jen navázat na úspěšné ročníky kultovního triatlonu Xterra. Závody pod novou značkou se zaměřily především na přilákání nových tváří do světa triatlonu, a také na to, aby celý závod probíhal v pohodovém prostředí.

   „Původně jsme chtěli udělat jen malý závod pro přátele, když se nám ale ozvalo několik desítek kamarádů, že přijedou závodit, tak se z toho stal regulérní závod. Cílem bylo a je nabídnout krásný závod na bezpečných tratích, kde nepůjde jen o sport, ale také o setkávání kamarádů,“ popisuje vznik Hus Muže Michal Piloušek, který je ředitelem závodu.

   Tratě zavedou závodníky nově i na hrad Hus!

   Centrum letošního Hus Muž Cross Duathlonu bude v sobotu 5. května tak jako obvykle na pláži Křišťanovického rybníka u Boudy u Josefa. „Kamarádi nám tady vytváří neskutečné podmínky, takže uspořádat závod nedá zdaleka takovou práci,“ popisuje spolupráci Michal Piloušek.

   V dopoledních hodinách budou pro děti připraveny závody v přespolním běhu. Tratě budou uzpůsobeny věku dětí, povedou po krásných loukách a cestách. Máme připraveny kategorie pro předškolní děti i pro školáky do 15 let. Všechny děti v cíli dostanou originální dřevěnou účastnickou medaili a také něco na zub.

   Po dětech potom v 11:30 odstartuje hlavní závod pro dospělé. Vypsány jsou dvě délky tratí. Ta hlavní, dlouhá, se skládá z 3 km terénního běhu, 24 km na horském kole a 8 km běhu. Kratší varianta se koná na tratích 3-12-3.

   „Zvolili jsme úplně nové pěšinky i staré známé úseky. Naprosto exkluzivní je především druhý běh dlouhé tratě, který závodníky zavede i na Blanický Mlýn, do zaniklé obce Cudrovice a především potom na zříceninu hradu Hus! Místní traily jsou neskutečné a zatím neobjevené!“ - popisuje Piloušek. V zápětí dodává, že trasa kola je opravdu bezpečná, pořadatelé se vyhýbali riskantním úsekům ve sjezdech. Techniku zařadili raději do rovinatých částí a výjezdů.

   „Zvládne to i úplný začátečník, ověřili jsme si to i na pravidelných projížďkách trati, které s námi zvládají právě i úplní začátečníci,“ dodává bývalý reprezentant v dlouhém triatlonu Piloušek.

   Elitní pole doplní taky barman nebo šéfkuchař

   Na závod se připravují i největší domácí triatlonové hvězdy. „Máme potvrzenou účast loňského vítěze Václava Holuba, přijede legendární "obojživelník" Karel Zadák, určitě patří k favoritům i nestárnoucí Pavel Jindra nebo naopak mladá krev – Vojta Bednarský, který byl loni senzačně 3. na mistrovství republiky,“ vyjmenovává Piloušek hlavní adepty na titul Hus Muž 2018.

   Za účastí elitních borců je určitě popularita místních závodů, ale také statut Českého poháru a zařazení do projektu Duathlon Double. V rámci něj se sčítají časy právě Hus Muže a dalšího extrémního silničního duatlonu Krušnoman, který se jede 12. května. Právě borci jako Zadák nebo Holub patří mezi obojživelníky, kteří kombinují silniční a terénní triatlon.

   „Double vzniknul právě proto, abychom ukázali silničářům Xterru a teréňákům krásy silnice,“ doplňuje Tomáš Langhammer, hlavní pořadatel Krušnomana. Myšlenku přitáhnout začátečníky k triatlonu nebo duatlonu ale určitě Hus Muž neopouští.

   „Naopak lákáme především hobbíky. Přihlásili už se například barman prachatického vyhlášeného podniku Vašek Mikolášek, šéfkuchař Tomáš Záhorský, který navařuje na Expa pro českou preprezentaci, nebo grafik, který stojí za brandem Xterra Czech, Jan Vrba. Ti všichni přesně naplňují naší původní myšlenku setkávání profíků a amatérů na jedné startovní čáře,“ vysvětluje Piloušek, který sám vede rodinný pivovar. „Loni jsem plaval ve štafetě, letos, vhledem k absenci plavání zatím nemám o závodních ambicích jasno.“ dodává se smíchem.

   Atrakce po celý den

   Nejvýše položený rybník už má sice poměrně teplou vodu, ale i přesto raději pořadatelé budou spoléhat na „suché“ atrakce. Děti se mohou těšit na skákací hrad, ruské kuželky, půjčovnu míčů, loděk a dalších drobností. Pro dospělé je po celý den připravena možnost svézt se ve vozech Ford, odpoledne potom také tradiční grilovačka, tentokrát za doprovodu bluesové kapely z Prachatic Buczech Blues.



   Víc informací o závodě, ale také odkaz na přihlášku najdou zájemci na webu www.husmuz.cz. K závodu bude možné se hlásit i v den konání ráno přímo na pláži.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist