Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Maršem uctili oběti pochodu smrti na konci války

 VIMPERK/VOLARY - 10. dubna 2018 - 9:19 - Military death march je pochod věnovaný uctění obětí pochodu smrti z roku 1945. Pořádá ho Armáda České republiky ze Strakonic a v minulých dnech se uskutečnil již pátý ročník.

 Text a foto: Ladislav Beran

   Poprvé v historii pochodu vyšlo počasí, svítilo slunce a bylo fajn. "Letošní ročník byl již pátý a poprvé za podpory 25. Protiletadlového raketového pluku Strakonice, za což děkujeme," řekl jeden z organizátorů, kapitán Lukáš Perný, který na vše okolo pochodu dbá s nadrotmistrem Jaroslavem Nábělkem.



   Tradičně se začíná ve Vimperku na Vodníku a jde se trasami, které si účastníci zvolí sami. Od 30 kilometrů nejkratší, ke střední 75 km, až k nejdelší 104 kilometrů. Jedná se o extrémní pochod, neboť se vyráží ve 22:00 a musí se přes kontrolní body (czechpointy) Husinec, Volary, Vimperk dojít z Vimperka do Vimperka. Pochod je otevřen pro všechny a tak ho šli, vojáci, policisté i civilisté, muži i ženy.

   Každá zvolená trasa je náročná a vede těžkým šumavským terénem, kterým šel pochod smrti, většinou žen, z Německého Helmbrechtsu a skončil v dubnu 1945 ve Volarech. Skutečnost, jak je to náročné, byla vidět na mnohých v odpočinkovém stanovišti ve Volarech ve společenském sále radnice.


   Letošním mottem pochodu bylo "Seber i ty odvahu a ukaž, že na to máš." Jeho naplnění bylo ve Volarech skutečně vidět.



   Každý účastník pochodu v kterékoliv kategorii přispěl na obnovu hrobů hřbitova ve Volarech, kde jsou pochovány oběti pochodu smrti z roku 1945.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist