Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Toulky starou Šumavou Jaroslava Pulkrábka navštívily Stachy

 VOLARY - 1. dubna 2018 - 12:27 - Již potřetí v letošním roce přivezl Jaroslav Pulkrábek z Horní Vltavice do Volar v úterý 27. března staré pohledy na Šumavu. 

 Text a foto: Ladislav Beran

   Svůj autorský pořad Toulky starou Šumavou zaměřil nejdříve na obec Stachy a její slavné rodáky, poté se tradičně jelo šumavskými dolinami, lesy, háji, přes hory a údolí po toku Vltavy, Blanice i Otavy.  

   Stachy, to je místo slavných rodáků. Jeden z předních - Josef Bártík, voják, legionář, jenž byl již v roce 1916 zajat na Italské frontě a už zde se hlásil do vznikající československé cizinecké armády, účastník odboje ve druhé světové válce, který se zapojil i do operace Antropoid, kdy připravoval a vybíral v Anglii vhodné parašutisty. Domů se vrátil, jako brigádní generál, působil na ministerstvu vnitra a podílel se na procesu s K. H. Frankem. I jeho nakonec stihl osud jako mnohé spolubojovníky s Anglie, a to smyšlený proces, vězení a degradace. Byl rehabilitován v roce 1965, v roce 1968 ve věku sedmdesáti letech umírá.

   Další významný rodák je Rankl Sepp, největší Šumavský silák, o kterém píše Karel Klostermann, a třetí v řadě byl Andreas Hartauer, autor šumavské hymny Na staré Šumavě, jehož život je hlavně spojen s Lenorou a zdejší sklárnou.

   Po těchto osobnostech se pokračovalo již zmíněnou jízdou Od Borových Lad, přes Hořice na Šumavě, Frymburk, Horní Planou k dalším známým i méně známým místům.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist