Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Sezonu vítá Vimperk v opravách, Kratochvíle pestrými akcemi

 VIMPERK, NETOLICE - 1. dubna 2018 - 10:55 - Včerejším Velkým pátkem vstoupila většina jihočeských památek v péči Územní památkové správy Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích do nové návštěvnické sezóny. V našem okrese ožívají hlavně zámky ve Vimperku a Kratochvíle u Netolic.

 Text a ilustrační foto: Zdeněk Přibyl

   Návštěvníci hradů a zámků se mohou například těšit ze sběratelsky zajímavých vstupenek s novým jednotným designem, které budou mít do roku 2019 všechny památky NPÚ. Lišit se budou historickým vyobrazením dominanty daného objektu.

   „Lidé si je budou moci vlepovat do speciálního zápisníku.  Najdou v něm informace k jednotlivým památkám, ale mohou si do něj vpisovat poznámky nebo tisknou razítka,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy NPÚ v Č. Budějovicích.

   "Již druhým rokem pokračuje ve Vimperku projekt celkové obnovy Horního zámku, který je financován z evropských dotací,“ nastínil letošní plány ve městě pod Boubínem Petr Pavelec.  A právě z těchto důvodů bude ve Vimperku letošní  návštěvnický provoz zahájen až od 30. června.

   V loňském roce byla vimperskému zámku přiznána finanční dotace z projektu IROP ve výši 110 164 811 korun. Rozsáhlá obnova Horního zámku má do roku 2020 přinést nové návštěvnické centrum, rozšířené a modernizované prostory Muzea Vimperska s novou atraktivní expozicí, reprezentativní prohlídkovou trasu a restaurátorskou obnovu vybraných nádvorních fasád.

   Druhý okruh na Dolním zámku se tedy od 30. června otevře ve velmi provizorním režimu, bez jakéhokoliv zázemí pro návštěvníky a pokladny.

   „Trasa povede přes zahrady a salu terrenu do jižního křídla Dolního zámku, kde bude i nadále po dobrých zkušenostech z minulého roku pro návštěvníky připraven náš nesmírně povedený model renesančního sálu. V textu budeme prezentovat nové poznatky z podzimního archeologického průzkumu a změníme trochu koncepci výkladu, takže i ti, kteří na Dolní zámek zavítají znovu, se dozvědí zase něco nového,“ vysvětlil kastelán vimperského zámku Vojtěch Brož, s ním hovořila Markéta Slabová z NPÚ České Budějovice.

   Zámek Kratochvíle zahájil novou sezónu na Velký pátek 30. března. Hned na Velikonoční pondělí tu chystají zejména pro nejmenší návštěvníky Velikonoční hru v zámecké zahradě. „Budou v ní ukryty otázky a úkoly, po nalezení všech a po vyřešení úkolů získají děti malovaného průvodce Objevování renesanční zahrady zámku Kratochvíle," vysvětlil kastelán Vojtěch Troup.

   Hlavní akcí k Mezinárodnímu dni památek bude podle jeho slov tradiční, již osmá veřejná přednáška pana prof. Martina Hilského s názvem "Shakespeare a hudba", která se uskuteční 25. dubna v Horním sále renesanční vily. Mluvené slovo doprovodí hudební vstupy Mikoláše Troupa.

   „V souvislosti s Dnem evropského kulturního dědictví plánujeme na neděli 9. září oblíbenou, dnes již tradiční, pouť k oslavě svátku Narození Panny Marie. Na slavnostní poutní mši v zámeckém kostele Narození Panny Marie naváže celodenní program v zámecké zahradě s řemeslným jarmarkem,“ upřesnil kastelán Vojtěch Troup.

   V pátek 18. května bude zahájen letní provoz v zahradním pavilónu Markéta výstavou významného evropského malíře a ilustrátora Miloslava Troupa, která se zaměří na jeho ilustrační tvorbu. Výstava bude k vidění do 30. června.

   Současně s touto výstavou začne ve stejný den už tradiční výstava historických květinových vazeb v interiérech zámku s názvem "Letí pávi mezi sedmi moři", která potrvá do 27. května. V souvislosti s "Rokem diplomacie" bude připravena výstava (od 3. července do 9. září), která připomene atmosféru lovů v rožmberském loveckém letním sídle.

   „Mimo jiné plánujeme na sobotu 28. července také velmi oblíbenou Tančírnu Kratochvíle 2018 - hudebně taneční večer se swingovým orchestrem ZatrestBand v čele s kapelníkem Petrem Píšou,“ doplnil výčet kulturních akcí kastelán Troup. Všichni jste zváni!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist