Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Po Mongolsku, zemi modrého nebe, koní a přírodních úkazů

 VOLARY - 14. února 2018 - 17:14 - Volarská knihovna uspořádala ve středu 7. února další ze série besed s cestopisnou tématikou. Po delší době to byla opět cesta s Marcelou Krčálovou, která se do Volar ráda vrací, ať pěšmo, či vozem. Tentokrát přivezla cestopisnou videoprojekci po Mongolsku.

 Text a foto: Ladislav Beran

   Zemi Čingischána, kterou dokonale popsal už legendární objevitel Marco Polo. Marcela Krčálová v této zemi strávila několik dní a viděla mnoho z toho, co Marco Polo popisoval.

   Mongolsko zaujímá plochu 1 566 500 km² (dvacetkrát více než ČR), měnou je tu tigrik, oblíbeným nápojem vodka. Další co charakterizuje tuto zemi jsou jurty, kašmírské kozy, ovce, ale i supi. Vzhledem k pouze 2,7 milionům obyvatel patří Mongolsko mezi státy s nejnižší hustotou zalidnění.

   "Letíte do Ulánbátaru, hlavního města země, a odtud se cestuje mnoho kilometrů po velké zemi. Tam jsem zjistila co je pojem široko daleko. V Austrálii jiný, u nás úplně něco jiného a v Mongolsku nedohledno a úplně jinak," uvedla cestovatelka Marcela Krčálová.

   Mongolsko jsou lidé, ale i koně. Divocí a zvláště koně Převalského, které nás s touto zemí spojují, neboť pražská zoo se specializuje na jejich odchov. A že jde o úspěšnou práci, o tom svědčí i vypouštění těchto "pražských" koní do volné mongolské přírody. Pražská zoo má s chovem dobré výsledky a za tento počin i světový certifikát. Dokonce vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu koně. Do roku 1988 se jen zde narodilo 150 hříbat. K 1. lednu 2014 činil počet aktuálně žijících jedinců koně Převalského - jak v zajetí, tak reintrodukovaných -  registrovaných v Plemenné knize 1988.

   Cesta kolem Mongolska za třináct dní byla úžasná a krásná, na které zažili několik defektů, pikniky pod otevřeným nebem, zimu a chlad nejen v poušti Gobi, ale i na Altaji v nadmořské výšce nad 2000 metrů nad mořem. Na druhé straně v červnovém období, kdy cestu podnikli, bylo na štěstí příjemných 29 až 30 stupňů nad nulou.

   Zajímavý cestopis skončil velkým aplausem a poděkováním kytičkou.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist