Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Cena Floccus pro nejlepší pomáhající putovala do Prachatic

 PRACHATICE - 31. ledna 2018 - 16:26 - Na výročním zasedání v pražském Rudolfinu v pondělí 29. ledna udělovala Nadace České spořitelny Ceny FLOCCUS. Ty jsou určeny pro nejlepší neziskové organizace v pomáhajících profesích. Při rozdělování těchto cen se zaskvěli prachatičtí zástupci.

 Připravil: Zdeněk Přibyl

   V kategorii Cena Zaměstnanců České spořitelny mezi více než 80 nominovanými zvítězil prachatický Domov Matky Vojtěchy, dceřiná organizace Hospice sv. Jana N. Neumanna, o.p.s., která pečuje o nemocné s Alzheimerovou chorobou v nejtěžších fázích tohoto onemocnění. O úspěchu nás informoval ředitel oceněné společnosti Robert Huneš.

   Slavnost moderovala a večerem provázela moderátorka České televize Daniela Písařovicová. „Děkuji našim zaměstnancům za to, jak krásně se o těžce nemocné starají. Ocenění jim právem náleží. Velké díky také všem, kdo jsou s námi a kdo nám jakkoliv pomáhají,“ zdůraznil ředitel Robert Huneš.

Na snímku zleva: PhDr. Robert Huneš (ředitel), Mgr. Markéta Nováková (soc. pracovnice), Bc. Ladislava Veberová (vedoucí domova)

  Symbolem Ceny Floccus jsou chomáče chmýří pampelišek (Floccus znamená v latině chomáč). Jsou křehké, ale odolné zároveň. Jsou nesmírně životaschopné. Jsou zdánlivě prosté, ale mají v sobě kus krásy a síly. Zralé chmýří z chomáče květu pampelišky se odvážně pouští s větrem i stovky metrů daleko a rostlina se tak snadno šíří. Symbolika je tedy jasná.

   Přesně to jsou vlastnosti, které se pojí k aktivitám, jež podnikají organizace a lidé na podporu spoluobčanů na okraji společnosti. Vlastnosti, které Nadace ČS obdivuje a oceňuje. Cílem její Ceny Floccus je ocenit odvahu neziskových organizací a nezdolnou vůli měnit to, co nefunguje.

   MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc., předseda poroty Ceny Floccus řekl: „Česko dlouhodobě nemá nouzi o tvůrčí ani obětavé lidi, o pozoruhodné projekty ani odvážné pokusy, a tím ani o příklady dobré praxe. Má však vleklý a zničující problém se společenským nedoceněním těchto lidí a činů, s nevyužitím následováníhodných zkušeností, s váznoucí změnou překonané praxe. Dobré zkušenosti zůstávají izolovanými ostrůvky, síly docházejí, nadšení vyhořívá, systém odolává a zbytečné utrpení či neprospívání trvá. Je nezbytné, aby plody všech těch úsilí vešly ve známost, aby se jim dostalo obecné podpory i připravené půdy, v níž by ze zavátých semínek vyrostly nové květy ušlechtilé nápodoby - jako když vítr rozfouká chmýří pampelišky. Jde o jednu z nejúčinnějších cest rozvoje a kultivace naší společnosti, šíření ušlechtilosti a užitečnosti, navyšování sociálního kapitálu České republiky.“

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist