Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Na Šumavě teď začal Rok pralesů. Odstartovala ho nová kniha

 ŠUMAVA - 11. ledna 2018 - 10:48 - Národní park Šumava vyhlásil rok 2018 Rokem pralesů. Jaký k tomu má důvod? "Především ten, že nový rok provází i výročí začátku ochrany Boubínského pralesa, která začala v roce 1858, tedy před 160 lety," říká tiskový mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Ladislav Beran

   „Je to úžasné výročí našeho nejznámějšího pralesa. Když si k tomu přidáme ještě 180 let od počátku ochrany Žofínského pralesa, který se rozkládá v nedalekých Novohradských horách, tak určitě je co oslavovat,“ vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

   Podle ředitelových slov ale pralesy nejsou jen Boubín nebo Žofín. Celá Šumava má stovky hektarů pralesovitých zbytků, kterými návštěvníci třeba procházejí a ani o tom nevědí. Osmnáct takových míst představuje nová kniha nazvaná Pralesy Šumavy. O jejím křtu na polesí v Zátoni u Lenory jsme informovali zde.

   Čtenáři nové knihy se tak vydají do 14 pralesů rozkládajících se na území národního parku a CHtráněné krajinné oblasti Šumava, do Žofínského pralesa a také do tří pralesů Národního parku Bavorský les. Kniha je zavede na známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvka, Boubín nebo Trojmezná, ale i do pralesů, o kterých mnozí vůbec nevědí, že existují – třeba Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice.

   „Všechny pralesy jsem objevoval díky lidem, kteří jejich zkoumání mnohdy věnovali velkou část svého života a znají je velmi dobře. Čtenáři tak nebudou mít jen zážitek z popisu pralesů, ale dozvědí se celou řadu úplně nových poznatků o tom, jak to v pralesích funguje,“ představuje knihu její autor Jan Dvořák.



   „Důležitou součástí celé knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé uvidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy tak i noční fotografie,“ doplňuje Jan Dvořák.

   Kniha Pralesy Šumavy, která bude k dostání v e-shopu na www.npsumava.cz a ve všech informačních střediscích a návštěvnických centrech Správy Národního parku Šumava, symbolicky zahajuje Rok pralesů na Šumavě.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist