Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Představitelé Prachatic uctili památku obětí válek

 PRACHATICE - 12. listopadu 2017 - 9:33 - V předvečer Mezinárodního dne veteránů, připadajícího na 11. listopad, se v pátek 10. listopadu sešli na hřbitově sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích představitelé politického a veřejného života Prachatic. Položením věnců a vzpomínkou na padlé vojáky uctili oběti všech válek.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

    V čele se starostou  Prachatic Martinem Malým položili zástupci Armády České republiky, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, novodobí váleční veteráni, členové Klubu vojenských důchodců a další hosté věnce k památníku obětem první světové války a pak i ke společnému hrobu  vojáků rakousko-uherské armády i srbských a ruských zajatců, kteří zemřeli v prachatické záložní nemocnici v letech 1914 až 1918.

   Rozkaz ke Dni veteránů přečetl podplukovník Jan Josef, účastník misí v Libyi, Kuvajtu a vojenský pozorovatel v Jugoslávii. Pietní shromáždění zakončila česká státní hymna. K uctění padlých na všech bojištích drželi účastníci shromáždění minutu ticha.

   "Právě 11. listopadu před 99 lety bylo podepsáno příměří mezi válčícími mocnostmi. Toto ukončení první světové války má přímou souvislost se vznikem Československé republiky. Na vzniku samostatného Československa mají obrovský podíl i čeští a slovenští vojáci - legionáři, kteří bojovali a pokládali své životy v tomto boji," uvedl podplukovník Jan Josef.

   Připomněl rovněž, že v bitvě u Zborova 2. července 1917 proti sobě stáli vojáci československého národa - jedni již ve vlastní jednotce, druzí v řadách rakousko-uherské armády. Podle posledních údajů měla česká brigáda 173 padlých a na rakouské straně činily ztráty 140 padlých Čechů. Nesmíme nikdy zapomínat na své padlé v obou válčících stranách, zdůraznil Jan Josef.

   To podle jeho slov platí dodnes. "Nelze zapomenout ani na to, že v poměrně nedávné době se čeští vojáci účastnili ve jménu zachování demokracie a obnovy míru počínaje rokem 1990 až 1991 operace Desert storm, byli nasazeni v bývalé Jugoslávii, Kosovu, Iráku, Afganistánu, a i oni přinesli řadu obětí. Proto všem padlým, raněným i živým válečným veteránům patří dík a hluboká úcta," podtrhl plukovník Jan Josef.   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist