Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Vysoké ocenění Indentifikační kód SR do Prachatic

 BRATISLAVA/PRACHATICE - 1. listopadu 2017 - 8:48 - Stále rychleji se rozvíjející čilé styky Prachatic a evropských umělců dospěly v minulých dnech do dalšího významného mezníku. V Hudební síni Bratislavského hradu se mezi laureáty vysokého ocenění "Identifikační kód Slovenské republiky" zařadily 21. října i Prachatice.  Ocenění převzal při slavnostním ceremoniálu starosta Prachatic Martin Malý.

 Text: Zdeněk Přibyl s přispěním Jiřiny Dolejškové, foto: Jiřina Dolejšková a Jozef Gutten

  Cenu uděluje Společnost Artem pod záštitou Evropské akademie věd a umění a ve spolupráci s Národní radou Slovenské republiky. Kurátorem projektu je PhDr. Ĺuboslav Moza, člen Evropské akademie věd a umění. "Identifikační kód Slovenska je symbolem objevů a poznání vlastní identity. Díky jemu můžeme dnes poblahopřát desítkám jeho nositelů. laureátů vědy a umění, kteří tvoří jakýsi klub intelektuálů," uvedl PhDr. Ĺuboslav Moza.

  "Město Prachatice, právě díky starostovi Martinovi Malému, vytvořilo pro kulturu a především výtvarné umění jedinečné místo pro rozvoj. Díky umění se město stává známým ve světě. Pravidelná mezinárodní sympózia, stovky výstav, putovní výstavy po významných městech Evropy, úspěchy a obdiv. Neznám jiné takové město, které by bylo tak kulturně aktivní a umělecky zralé, jako Prachatice. Jejich neznámějším projektem je SALVE, jeho duší a velkou organizátorkou je paní Jiřina Dolejšková," uvedl v katalogu letošního 11. letošního ročníku Identifikačního kódu Slovenska kurátor doktor Ĺuboslav Moza.

   Prachatický starosta Martin Malý a jeho doprovod se ocitli při slavnostním ceremoniálu v opravdu dobré společnosti oceněných. Byli mezi nimi například slovenský zpěvák, muzikant a skladatel ze skupiny Elán Ján Baláž, přední slovenský houslista a skladatel Ján Berky - rodák z partnerského Zvolenu, jedna z nejvýznamnějších hereckých osobností dneška Martin Huba nebo slovenská herečka a zpěvačka Jana Hubinská a řada dalším umělců.

   První ročník mezinárodního workshopu SALVE Prachatice spatřil světlo světa v roce 2005 ve spolupráci města s Asociací jihočeských výtvarníků (AJV) a Svazu výtvarných umělců Dolního Bavorska. U zrodu projektu SALVE stáli tehdejší vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu radnice v Prachaticích Růžena Štemberková, předseda AJV Vít Pavlík a předseda bavorských umělců Hubert Huber.

   Každoročně se tak setkávají umělci z různých zemí Evropy - Čech, Slovenska, Německa, Rakouska, Itálie, Ukrajiny, Běloruska, Litvy, Francie a v posledních letech i Japonska. Následné výstavy probíhají například v Praze, Bratislavě, Prachaticích, Pasově, Vídni, Florencii či ve francouzském Pont-du-Château a další místa se právě připravují. Tyto výstavy stvrzují, že evropské umění má společné kořeny a také propagují město české historie Prachatice.

   "Naše spolupráce se Sdružením slovenských umělců Artem a přímo s doktorem Ĺuboslavem Mozou, vůdčí osobností slovenského uměleckého života, trvá už dobrých sedm let. Živě si vzpomínám, jak od něho přímo na moji adresu přišla pozvánka na vernisáž výstavy v Bratislavě. Poděkovala jsem a požádala o další pozvánky na velmi zajímavé výstavy. Tak jsem si začala s panem doktorem elektronicky dopisovat a také jsem jej zvala na naše krásné akce. Poté jsme se domluvili, že pozveme slovenské výtvarníky k nám k účasti na SALVE. Potvrdilo se, že to bylo velmi dobré rozhodnutí, a od té doby k nám jezdí a obohacují naši výtvarnou dílnu svým aktivním uměleckým i lidským přístupem," vypráví vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice jiřina Dolejšková.

   Podle jejích slov přijíždějí ze Slovenska vždy nové tváře, většinou mladí absolventi vysokých výtvarných škol nebo zkušení členové sdružení Artem či obojí současně. Po zmíněných hlavních evropských městech vozí prachatická radnice samozřejmě i práce slovenských autorů. Zároveň si od všech účastníků SALVE po jednom díle buduje každý rok vlastní městský depozitář. Ten čítá už více než stovku hodnotných prací.   

   "Nesmírně si vážím spolupráce s doktorem Ĺuboslavem Mozou a slovenskými umělci, která nás všechny společně obohacuje," říká Jiřina Dolejšková a dodává: "Věřím, že ji budeme rok od roku společně stále zdokonalovat a rozvíjet."

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist