Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 OBRAZEM: Uctili památku generála Františka Patery z Ostrova

 PRACHATICE - 28. října 2017 - 8:41 - Památku generála Františka Patery, rodáka z Ostrova u Prachatic, příslušníka Československé armády ve Francii, Anglii a na východní frontě mezi léty 1940 až 1945 uctili v pátek 27. října představitelé politického a veřejného života Prachatic v čele se starostou města Martinem Malým a místostarostou Janem Klimešem.

 Text: Zdeněk Přibyl s přispěním Jiřiny Dolejškové, foto: Zdeněk Přibyl

   Starosta Prachatic Martin Malý ocenil hrdinství generála Patera i jeho osobní statečnost. Dnes s umíme vážit i jeho přínos k propagaci dobrého jména Prachatic a své vlasti. Poté položil kytici květů k pamětní desce s nápisem, kterou město odhalilo v generálově rodišti před rokem, u příležitosti nedožitých 110. narozenin generála Patery.

   Letošního vzpomínkového aktu se zúčastnili generálovi potomci a obyvatelé osady, kteří položili k pamětní desce rovněž věnec. Za to že přišli uctít památku generála František Patery i v nevlídném podzimním počasí a studeném dešti všem poděkovala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

   František Patera se narodil 29. 11. 1906 v Ostrově, tehdejší osadě obce Staré Prachatice, a zemřel 6. června 1986 v Unhošti. Studoval na prachatickém gymnáziu a poté dva roky na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po okupaci Československa působil od roku 1940 v československých zahraničních jednotkách ve Francii, Velké Británii i v Sovětském svazu. Po osvobození působil v Československé armádě. Režim ho však v dalších letech postihl řadou perzekucí.



   František Patera dosáhl generálské hodnosti. Obdržel rovněž vysoká vyznamenání. Jsou mezi nimi anglická i francouzská vyznamenání, včetně sovětských, například Za osvobozování Prahy. Nejvyšším českým oceněním byl Řád bílého lva, udělený generálovi Paterovi in memoriam.
 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist