Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 Mokré zkoušky výpusti Husinecké přehrady ovlivní průtoky

 HUSINEC  - 25. října 2017 - 16:05 - V letošním roce probíhající rekonstrukce malé vodní elektrárny na přehradě v Husinci dospěla v těchto dnech k dalšímu mezníku. Tím budou tzv. mokré zkoušky rekonstruované základové výpusti Vodního díla Husinec. Uskuteční se ve dnech 30. a 31. října a krátkodobě mohou citelně ovlivnit vodní poměry pod hrází přehrady. 

 Text: Zdeněk Přibyl

   Informovala nás o tom vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Prachaticích Marie Peřinková. Podle jejích slov čeká Vodní dílo Husinec v rámci provozních zkoušek tzv. mimořádná manipulace. Co to v praxi bude znamenat?

   "Ve dnech 30. 10. – 31. 10. 2017 bude docházet ke krátkodobému velkému kolísání průtoků v Blanici pod nádrží Husinec. Kolísání průtoku bude v rozmezí 0 – 18,5 m3/s. Zvýšené průtoky se budou tlumit ve vývaru vodního díla a dále bude docházet k přirozené transformaci korytem toku. I přes to upozorňujeme na výrazné rozkolísání průtoku vody v Blanici a prosíme o zajištění této informace všem, kterých by se tyto výkyvy průtoku mohly nějak výrazněji dotknout," vysvětluje vedoucí oblastního vodohospodářského dispečinku závodu Horní Vltava Ing. Petr Hovorka.

   Stejnou informaci o "mokrých zkouškách" na Husinecké přehradě zaslal odbor životního prostředí prachatické radnice současně všem obcím, které se nacházejí podél toku řeky Blanice pod přehradou.

   Tyto zkoušky je podle slov vedoucího dispečinku Petra Hovorky třeba provést i přes současnou výrazně nepříznivou hydrologickou situaci v povodí Blanice. Z toho důvodu budou tyto zkoušky prováděny formou mimořádné manipulace - řečeno slovníkem odborníků.

   Dodejme ještě, že v rámci letošní rekonstrukce malé vodní elektrárny Husinec prochází modernizací strojovna elektrárny. Stavební práce provádí společnost DV stav, s.r.o., se sídlem v Českých Budějovicích, která se specializuje například na zakládání staveb a provádění monolitických betonových konstrukcí.

   Přímo na přehradě v Husinci jde o stavební práce potřebné pro výměnu turbín - bourání masivních železobetonových konstrukcí a  betonáže. V prostoru tzv. vývaru za přehradou se provádí navýšení dělicí zdi a závěrečného prahu. Objem betonářských prací na této akci je 130 metrů krychlových.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist