Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Skotskem na kole s Petrem Dürem v režii knihovny

 VOLARY - 22. září 2017 - 7:35 - Volarská knihovna připravila ve společenské místnosti městského hotelu Bobík na středeční podvečer 20. září první poprázdninovou akci. Bylo to zajímavé vyprávění cestovatele Petra Düra, který projel část Skotska na kole, a o svůj zážitek se podělil s volarskými posluchači.

 Text a foto: Ladislav Beran

   V úvodu představila Petra Düra Ladislava Škrnová a uvedla kam se s ním vypravíme. Země je součástí Britského království, ale historicky zvažuje se osamostatnit, a to trvá dodnes. Historií zajímavá země se svými zelenými lesy, pastvinami a jezery, z nichž nejznámější je Lochness se svou pověstnou příšerou.



   Cestou - necestou, hrady, vesnice, úzké silnice, jízda vlevo a hlavně nádherná příroda, připomínající severské země. Skotská cesta začala v Edinburgu, hlavním městě, kam se přepravil Petr Dür letecky a odtud pokračoval kolem oceánu za nepříznivého, tak typicky proměnlivého počasí, severní cestou zpět do hlavního města.

   Nejvyšší místo je hora Ben Nevis, je vysoká 1344 metrů. Jedinou suchozemskou hranici má Skotsko s Anglií, na východě je ohraničeno Severním mořem, na severu a západě Atlantským oceánem a na jihozápadě Severním průlivem a Irským mořem.



   Do roku 1707 bylo personální unií a poté jde o unii s Anglií. Zajímavostí je Hadriánův val, který se táhne po hranici s Anglií a bylo to místo, které tyto dvě země rozdělovalo. Nedávno tam byla nalezeno množství starořímských zbraní a dalších předmětů.



   Noclehy pod širým nebem a v hostelech (ubytovnách), lidé a zejména kultura, které vládnou dudy a kilt, což je tradiční skotský kroj - jde o sukni, kterou nosí muži. Každý kilt má svůj rodokmen a zejména ukazuje, na klan majitele. Jde o to, že každý je jiný, a dle toho poznáte, o koho se jedná, a vše doprovází keltské tradice, zejména hudba a dudy.



   Projekce při besedě byla rozdělena na dvě části, v první fotografie, trocha zeměpisu a historie, a poté následoval pěkný dokument o zemi, kterou od Anglie odděluje již zmíněný Hadriánův val.



   V závěru byla zajímavá diskuse. Na dotaz, jak se dopravoval, Petr Dür odpověděl, že do Skotska letecky a na místě na kole, pěšky, lodí, ale ne vlakem, neboť deště způsobily závaly, a tak se jezdilo busem. Byla to velmi pěkná beseda, která se líbila.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist